Regering afgestraft bij verkiezingen in Servië

Economische problemen leidden tot zware nederlaag.

Belgrado. De Servische regering heeft een zware nederlaag geleden bij de parlementsverkiezingen van zondag. De Democraten, de grootste partij in de coalitie, kregen nog maar 23,2 procent van de stemmen, tegen 38 procent bij de vorige verkiezingen in 2008. De zittende coalitie met de socialisten zal naar verwachting wel kunnen worden voortgezet.

Tegelijk met de parlementsverkiezingen werden presidentsverkiezingen gehouden. Geen van de kandidaten haalde een absolute meerderheid. Over twee weken wordt een tweede ronde gehouden. Die gaat tussen de huidige president, Boris Tadic, die 26,7 procent van de stemmen kreeg, en Tomislav Nicolic, de ultranationalistische leider van de Servische Progressieve Partij, die 25,5 procent kreeg.

De campagne werd gedomineerd door economische thema’s, ook al omdat ‘Europa’ veel minder een twistpunt was dan in het verleden. Ongeveer een kwart van de Serviërs is werkloos, de levensstandaard is de afgelopen jaren fors gedaald, en de buitenlandse investeringen zijn teruggelopen. De economie is zwaar getroffen door de crisis in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van Servië. De populariteit van Tadic is behalve door de economische problemen ook gedaald door beschuldigingen van corruptie binnen de regerende elite. Toch verwachten de meeste waarnemers dat hij de presidentsverkiezingen wint. Reuters, AP