Meer klachten binnengekomen over openbaar vervoer bij OV loket

De hal van station Amstel in Amsterdam. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het aantal klachten over het openbaar vervoer is het afgelopen kwartaal gestegen naar een recordniveau. Bij het OV loket, de ombudsman voor openbaar vervoer, kwamen ruim 2200 klachten binnen. Dat zijn er zevenhonderd meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt het loket.

Twitter avatar ovloket OV loket Vandaag Q1 lrapportage van OV loket verschenen. Record aantal klachten. Vooral prijsstijgingen en sterabonnementen http://t.co/44R63byV

Niet eerder kreeg het loket in een kwartaal zo veel klachten binnen, schrijft persbureau Novum. De stijging komt voor een deel doordat de tarieven bij Amsterdamse vervoerder GVB in sommige gevallen met twintig tot dertig procent zijn gestegen. Na de invoering van de ov-chipkaart werden de tarieven daar voor vijf jaar bevroren. Die rustperiode was het afgelopen kwartaal voorbij.

De stijging komt volgens het OV loket slecht uit, nu het slecht gaat met de economie. Ook zouden veel reizigers zich afvragen waarom de kwaliteit niet evenredig met de prijs is gestegen. Enige terughoudendheid in de stijgingen zou volgens het loket gepast zijn. “Hiervan geven de regionale besturen en de ov-bedrijven vaak onvoldoende blijk.”

Meer klachten over sterabonnementen

Daarnaast blijven klachten binnenstromen over sterabonnementen. Dat zijn abonnementen die vroeger geldig waren in een bepaalde regio, maar door de invoering van de ov-chipkaart kan niet meer bij alle vervoerders in een regio worden ingestapt met één sterabonnement. Het systeem is versnipperd en onduidelijk geworden.

Het OV loket zegt te hopen dat de ov-bedrijven een goede analyse maken van wat fout is gegaan. “Van fouten kun je leren.”

Ook positieve punten

Het loket ziet ook positieve punten. Toen reizigers op 9 januari door een storing geen abonnementen op hun ov-chipkaart konden laten, communiceerde het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, meteen duidelijk dat reizigers in aanmerking komen voor compensatie.

“Het is uniek dat reizigers bij een storing direct te horen krijgen dat zij niet financieel gedupeerd worden. Het zou mooi zijn als dit de nieuwe trend wordt.”