Griekse conservatieven weigeren bezuinigingen los te laten

Alexis Tsipras, van de radicaal linkse partij Syriza probeert de komende dagen een Griekse coalitie te vormen. Foto AP/Kostas Tsironis

De conservatieven houden vast aan de deal die Griekenland sloot met IMF om fors te bezuinigingen, in ruil voor miljarden aan noodhulp. Hiermee gaat de partij recht in tegen de wil van de radicaal linkse partij Syriza, die nu aan zet is om een coalitie te smeden.

Syriza zei vandaag tegenover persbureau AP dat Griekenland “niet langer gebonden is” aan de radicale bezuinigingen die het land moest doorvoeren in ruil voor de met de noodsteun die het IMF in februari verleende aan Griekenland. Met dit geld moet Griekenland in 2020 de schuld hebben teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto nationaal product. Nu is dat nog zo’n 160 procent.

Antonis Samaras, leider van de Griekse Nieuwe Democratie-partij die eergisteren met 18,9 procent van de stemmen het grootste aantal zetels kreeg in het parlement, reageerde vandaag afwijzend op de stellingname van Syriza:

“Hij vraagt me om mijn handtekening te zetten onder de vernietiging van Griekenland. Dat weiger ik.”

Tsipras: historisch moment voor de volksbeweging

Tsipras heeft vandaag van president Karolos Papoulias een mandaat gekregen om een coalitie te vormen. De conservatieve partijleider Antonis Samaras kreeg dat gisteren niet voor elkaar en leverde zijn opdracht weer in.

“Dit is een historisch moment voor links en de volksbeweging en een grote verantwoordelijkheid voor mij”, sprak Tsipras na zijn overleg met de president. Syriza werd in de verkiezingen zondag verrassend tweede. Veel kiezers voelden zich tot de partij aangetrokken omdat deze zich radicaal gekeerd heeft tegen de bezuinigingen die het conservatie Nea Dimokratia en de PASOK-partij wilden doorvoeren.

Tsipras krijgt drie dagen de tijd om een coalitie te vormen. Als hij daar niet in slaagt geeft de president de leider van PASOK nog een kans. Indien ook die partij er niet in slaagt een regering te vormen, worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die zullen dan in juni worden gehouden.

De kans dat dit gebeurt is aanwezig, en groeiende, zo meldt onze correspondent Marloes de Koning:

“Een coalitie, laat staan een stabiele, lijkt er in ieder geval voorlopig niet in te zitten. De kans dat Tsipras slaagt is nihil. Links heeft, zelfs als KKE meedoet, geen meerderheid. Pasok, de sociaal-democratische middenpartij, wil alleen een regering steunen die tot doel heeft binnen de euro te blijven en die de gemaakte afspraken in ruil voor het steunpakket grotendeels wil nakomen.”

Grieken oordelen zelf opvallend mild over de chaos en de politieke patstelling na de verkiezingen, zo schrijft De Koning vandaag in NRC Handelsblad:

“Mensen zijn zo getergd door het gedraai, geklungel en het regelrechte bedrog van de oude grote politieke partijen dat ze zich even hebben laten gaan. En dat is hun goed recht, is het oordeel van veel columnisten. Niet zo vreemd nadat een land in een paar jaar tijd ongeveer twintig procent van de welvaart en productie is kwijtgeraakt, schrijft Nick Malkoutzis van Kathimerini.”