PostNL wil stabiliteit na zwakke start

De interne strubbelingen, de opgeschorte reorganisatie en een krimpende Nederlandse postmarkt doen PostNL geen goed. De kwartaalcijfers leveren het bewijs.

PostNL wil de komende periode stabiliteit en duidelijkheid. Dat liet bestuursvoorzitter Herna Verhagen vandaag weten als reactie op tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal 2012. Stabiliteit en duidelijkheid, deugden die de afgelopen maanden ver te zoeken waren bij het postbedrijf.

Woede over bonussen van bestuurders, een straffe reorganisatie die na een regen van klachten – tijdelijk – is gestaakt en het plotselinge opstappen van bestuursvoorzitter Harry Koorstra: 2012 heeft PostNL nog weinig goeds gebracht.

Naast interne problemen kampt het postbedrijf met een jaar op jaar krimpende postmarkt. Dit is terug te zien in de kwartaalcijfers. In de eerste maanden van 2012 zag PostNL de onderliggende omzet met 4,6 procent dalen naar ruim 1,06 miljard euro, tegen 1,11 miljard in 2011. Dit is iets lager dan gedacht. De winst kwam uit op 641 miljoen euro, tegen 123 miljoen een jaar eerder. Deze ruime winst is gechargeerd: die is te verklaren door het terugdraaien van een eerdere waardevermindering van 570 miljoen euro in het door UPS opgeslokte TNT Express. Zonder TNT kwam de winst uit op 70 miljoen euro, een miljoen meer dan in 2011.

„Over het geheel ging het jaar zwakker van start dan verwacht”, aldus Verhagen. De daling van de hoeveelheid geadresseerde post was „in lijn met de verwachtingen”. De Nederlandse afdeling zag een afname van bijna 8 procent in het volume geadresseerde post. Als gevolg hiervan daalde de omzet met 5,4 procent naar 579 miljoen euro.

De pakketafdeling compenseerde de negatieve cijfers in de Nederlandse postmarkt enigszins. De omzet steeg met 5,2 procent tot 161 miljoen euro. Al eerder liet PostNL doorschemeren haar focus meer naar de pakkettenmarkt te willen verleggen. Illustratief hiervoor is de overname van de Nederlandse en Belgische activiteiten van het logistieke bedrijf Trans-o-flex in maart, om de positie op de zakelijke pakketmarkt te verstevigen.

Bij de afdeling International steeg de omzet 5,4 procent naar 391 miljoen euro. PostNL is actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

De vooruitzichten voor 2012 worden niet aangepast: men verwacht een bedrijfsresultaat van 110 miljoen tot 160 miljoen euro. Verhagen wil de komende „uitdagende tijden” het hoofd bieden door prioriteit te geven aan „voortzetting en implementatie van de bestaande strategie”. Verhagen doelt op de reorganisatie waaraan PostNL was begonnen. De maatregelen, zoals de sluiting van 172 bestelkantoren, moeten op de lange termijn besparingen opleveren.