Op de scooter bij Chakib

De Wijksafari Slotermeer voert deelnemers naar een buurt die ze niet kennen, bij bewoners op bezoek. Gassan Jawad serveert een flink bord pasta, op z’n Libanees.

Wijk Safari | Slotermeer, Female Economy, Stichting Zina Concept I Adelheid Roosen Makers I Nazmiye Oral, Shahin Abdalla, Agnes Matthews, Elly Ludenhoff, Myriam Sahraoui, Adelheid Roosen, Sanne Vanderbruggen, Melih Gençboyaci, Abdel Baaddi Adoptieouders uit Slotermeer I Sukru Aykan, Youssef Geunnoun, Malika Hamdaoui, Threes Hoekstra, Halima Idrissi, Gassan Jawad, Tessa Margarita, Tom Mulder, Truus Verboom Eindregie I Titus Tiel Groenestege Artistiek coördinator I Céline Buren Dramaturgie I Titus Muizelaar Scooter-choreografie I Marco Gerris Afwisselende gastrol I Sara Kroos, Carolien Borgers, Ellen ten Damme, Wende Snijders, Joy Wielkens Scooterjongens I Appie, Anass, Chakib, Dima, Hamid, Ilias, Khalid, Soufian, Souhail, Yassin, Yazzar, Youssef Wijkschouwer I Chris Comvalius Stage Dramaturgie I Joran de Boer Stage Regie assistentie I Karianne Henkel Vormgeving I Adelheid Roosen Uitvoerend vormgever I Juul Dekker & Stagiair Nora Tinholt Kostuums I Dieuweke van Reij Hoofd productie I Tim Nieburg Productieleiding I Katy Streek & Stagiaires Pauline Otten, Vera Andeweg Technisch coördinator I Wannes van der Veer Catering I Tafel van Zina Ontwerp I Johanna Koelman Artsunited.nl Fotografie I Bastiaan Heus Publiciteit I Winnie Boegborn bij Alliantiepartner Toneelgroep Amsterdam Kantoor I Thea Appelman, Daniella Groenberg, Anouk van de Kommer Website I Krista Wamsteker Producenten I Female Economy & Zina Platform

Theaterrecensent

Het begint met een mysterieus telefoontje. Of ik me morgen stipt om één uur wil melden op een adres in Bos en Lommer. Aanbellen bij Jawad, tweede bel van boven. Niet te laat komen. En o ja, wat is mijn lievelingskleur? Heb ik niet. „Blauw”, zeg ik.

Ik ben in Bos en Lommer nooit verder gekomen dan Podium Mozaïek. Dat geldt voor veel Amsterdammers, meent actrice/theatermaker Adelheid Roosen. Daarom organiseert zij, met haar gezelschap Female Economy en vrouwenplatform Zina, nu voor de tweede keer een ‘Wijksafari’ in Nieuw-West. Opdat deelnemers die wijk, haar bewoners en elkaar beter kunnen leren kennen.

De safari begint voor mij al vóór de officiële aanvang. Verbazingwekkend hoe je kunt verdwalen in een stad die je dacht te kennen. Dat je vervolgens de weg moet vragen aan stadgenoten die geen Nederlands of Engels spreken, maar die er, heel behulpzaam, twee adviseurs bij halen: een buurman die de wijk goed kent en een winkelier die kan vertalen. Ik kom precies op tijd.

In de woning van Jawad doet de Syrische kunstenaar Shahin Abdallah (33) open. In de krappe woonkamer, Arabische televisie aan, wacht de rest van het gezelschap. We beginnen met een flink bord pasta, op z’n Libanees. Recept van onze gastheer: Gassan Jawad (60). Dit is zijn huis, en hij heeft Abdallah voor de duur van het project ‘geadopteerd’. Wij treffen Jawad aan in zijn slaapkamer: babyblauwe muren (toeval?), dekbedovertrek met dolfijnen op het bed.

Want dat is hoe Roosen en de andere makers te werk gaan: ze treden in nauw contact met bewoners; voeren lange gesprekken, eten mee, worden kind aan huis. Hun ervaringen worden onderdeel van de tour. Bij ons resulteerde de adoptie in een geëmotioneerde dialoog in die piepkleine slaapkamer, een paar deelnemers noodgedwongen op bed.

Jawad, vriendelijke glimlach, open blik, vertelt zijn opmerkelijke levensverhaal. Hij werd mishandeld door zijn vader en meldde zich op zijn zeventiende aan als strijder bij de PLO, omdat hij een eervolle manier zocht om dood te gaan. Dat mislukte, gelukkig. Hij begaf zich kort op het slechte pad (drugs), maar heeft dat afgezworen. Hij is twee keer gescheiden en woont nu alleen in zijn flat. Ook Abdallah vertelt. Over het gebrek aan geestelijke vrijheid in Syrië. Over hoe de overheid jonge mensen van elk vermogen tot zelfstandig denken berooft. Hij wordt kwaad, raakt geëmotioneerd, verontschuldigt zich. Emmy (70) uit de groep: „Je hoeft geen sorry te zeggen. Het is goed dat je je verhaal vertelt.”

Buiten wachten tien scooterjochies ons op. Ik stap achterop bij Chakib (21), die mij vaderlijk beheerst door Slotermeer stuurt. Na die vrolijke tocht volgt al wandelend een reeks willekeurige bezoekjes en ontmoetingen, waarvan sommige wat minder interessant (Ellen ten Damme in een boerka die een Frans chanson zingt), en andere ronduit spectaculair: de gigantische islamitische supermarkt Tanger aan het Plein ’40-’45. Daar moet elke Amsterdammer verplicht ten minste één keer boodschappen doen.

We praten met de Marokkaanse Fatima (54), die twee woonkamers heeft, een Nederlandse en een Marokkaanse. De eerste heeft haar voorkeur, want daar staat de tv. En we bezoeken de Antilliaanse Tessa (24), die sinds kort op zichzelf woont, en alles roze heeft geverfd, houtwerk en muren incluis. Na een charmant scooterballet aan de Jan de Jonghkade eindigt de excursie aan lange tafels, met naanbrood en hummus. Jawad sluit af: „Wij zijn de bewoners van Slotermeer en jullie zijn hier altijd welkom.” Ik neem me heilig voor ooit nog eens terug te komen.

Wijksafari

Wijksafari Slotermeer.

T/m 9 juni. Inl.: femaleeconomy.nl