Op de Duitse televisie mag iedereen uitpraten

Om nou te zeggen dat de Duitsers bibberend van de zenuwen de recente politieke verschuivingen in Europa volgen, zou lichtelijk overdreven zijn. Op televisie is in ieder geval geen grote onrust te bespeuren over de economie en een mogelijk Duits isolement in Europa. „Nu de Grieken en de Fransen hebben gestemd, begint Brussel zich steeds ongemakkelijker te voelen”, opende het NOS-journaal gisteravond. Berlijn niet. Het achtuurjournaal van de Duitse publieke zender ARD begon met een verslag van de stembusgang in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Links won daar van rechts.

In de Duitse berichtgeving over de winst van François Hollande wordt opgemerkt dat de eigen premier Angela Merkel ervan uitgaat dat de afgesproken strenge begrotingsregels ook door de nieuwe Franse machthebber worden geaccepteerd. „We gaan niet na de verkiezingen in grote of kleine landen alles wat we eerder hebben besloten weer ter discussie stellen. Dan kunnen we in Europa niet meer werken”, aldus Merkel. De Brusselse correspondent komt niet eens aan het woord. Wel is er aandacht voor de eerste selectie door bondscoach Joachim Löw van 27 spelers voor het EK voetbal.

Op primetime heeft de ARD een actueel discussieprogramma, Hart aber Fair. Discussieleider Frank Plasberg spreekt met zes mensen die allemaal mogen uitpraten. Van de 75 minuten die het programma duurt, gaat het een uur over het succes van de Piratenpartij die in Sleeswijk-Holstein 8 procent van de stemmen behaalde. Slechts een kwartiertje wordt gesproken over Europa. De Frans-Duitse letterkundige en voormalig VW-bestuurder Daniel Goeudevert meent dat de Franse kiezers alleen Nicolas – blingbling – Sarkozy naar huis hebben gestuurd. Dat is alles. Hollande zal de gemaakte afspraken over financieel beleid braaf nakomen, meent Goeudevert. De nieuwe Franse premier wordt volgens hem Jean-Marc Ayrault, een voormalige leraar Duits. Europa zal Duits blijven spreken.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, stelt in Tagesthemen zijn landgenoten gerust. Ook hij verwacht dat het huidige Europese financiële beleid niet zal veranderen. Pacta sunt servanda, afspraken moeten nageleefd, zegt hij. Vervolgens toont de omroep een ingelaste reportage: De nacht dat Frankrijk rood werd.

Na een lange avond ARD is duidelijk dat de Duitse publieke omroep veel minder een freakshow is dan de Nederlandse. Toch zullen ook bij de Grote Buur de druktemakers en malloten oprukken. Dat blijkt ten slotte uit de documentaire Pillen voor de spelbreker. In vijftien jaar is in Duitsland het aantal recepten voor kinderen met gedragsproblemen gestegen van 5.000 naar 380.000 per jaar. Nog even en dan stuiteren de ADHD-reporters ook over het Duitse Binnenhof.

    • Marcel Haenen