Ook in dinowinden zat vast al volop broeikasgas

Wat gebeurt er als een dinosaurus een wind laat? Ja, dat is een relevante vraag, vinden drie Britse biologen. Want winderige dinosaurussen hebben misschien tientallen miljoenen jaren geleden de aarde opgewarmd, schreven ze gisteren in Current Biology – en ja, dat is een serieus biowetenschappelijk tijdschrift.

De boeren en winden die onze wereldwijde veestapel laat, zijn de afgelopen jaren belangrijk geworden in de broeikasdiscussie. Herkauwers boeren veel methaan uit, een sterk broeikasgas, en het zit ook (in mindere mate) in de winden van niet-herkauwers. Vee produceert maar liefst 86 miljoen ton methaan per jaar: eenderde van de door de mens veroorzaakte methaanuitstoot.

Nu terug naar de dinosaurussen. De grote grazers onder de dino’s, de sauropoden, de bekende dino’s met lange nekken, lange staarten en zware olifantenpoten – dát waren pas planteneters. Gauw twintig meter lang, en vier keer zo zwaar als een olifant. Wat een winden moeten die gelaten hebben!

De Britse biologen berekenden: al die sauropoden samen kunnen makkelijk zesmaal zoveel methaan geproduceerd hebben als al het moderne vee bij elkaar. 520 miljoen ton per jaar, om precies te zijn. Althans, precies... De Britten doen grote aannames die niet allemaal voor de hand liggen. Dat er op elke begroeide vierkante kilometer aarde tien forse dino’s rondliepen, bijvoorbeeld. Maar de boodschap is duidelijk: in oerklimaatanalyses mogen de dinowinden niet ontbreken.