Ontslagen wegens wereldscoop

Het persbureau Associated Press (AP) verontschuldigt zich voor het ontslaan van een journalist, die op 7 mei 1945 meldde dat de Tweede Wereldoorlog ten einde was gekomen na overgave van het naziregime. Met dat verslag brak Ed Kennedy een embargo van Groot-Brittannië en de VS, die Sovjetleider Stalin een tweede capitulatieceremonie in Berlijn gunden.

„Kennedy gaf ons wellicht de grootste primeur uit de geschiedenis van AP”, bekent het persbureau nu, 67 jaar nadat Kennedy de militaire censuur negeerde. „Hij heeft volledig juist gehandeld door dat embargo te schenden. Kennedy had geprezen moeten worden in plaats van ontslagen.”

In de nacht van 7 mei 1945 was Kennedy een van de zeventien verslaggevers die de capitulatie van de Duitse troepen meemaakte in het Franse Reims. De groep journalisten zwoer tegenover Amerikaanse militaire bevelhebbers geheimhouding. Pas om drie uur ’s middags op de achtste, anderhalve dag later, mochten de reporters het wereldnieuws brengen.

Toen Kennedy ’s middags op 7 mei aan de Duitse radio gekluisterd zat, hoorde hij de nieuwslezer de capitulatie afkondigen. Gesterkt door het radiobericht klom hij in de pen en een uur later publiceerde hij zijn verhaal, een dag vooruitlopend op de concurrentie.

Eerst ontving hij een reprimande van AP voor de schending van het embargo, even later volgde zijn ontslag. „Het zou absurd zijn om nieuws van zo’n kaliber achter te houden”, schreef hij later als herinnering aan zijn ondankbare congé.

In 1963 kwam Kennedy op 58-jarige leeftijd in de VS om het leven door een verkeersongeval. Zijn dochter Julia is „dolblij” met AP’s excuses. (AP, BBC)