Oekraïne schrapt top na massale boycot

A man sits in a tent for supporters of jailed opposition leader Yulia Tymoshenko in Kiev, May 7, 2012. Tymoshenko was sentenced to seven years in prison last October for abuse of office after a trial the West said was politically motivated. Tymoshenko is in prison in the city of Kharkiv, one of the Euro 2012 venues, and is on hunger strike in protest at what she said was an assault by guards, an allegation denied by the prison administration. REUTERS/Anatolii Stepanov (UKRAINE - Tags: POLITICS)
A man sits in a tent for supporters of jailed opposition leader Yulia Tymoshenko in Kiev, May 7, 2012. Tymoshenko was sentenced to seven years in prison last October for abuse of office after a trial the West said was politically motivated. Tymoshenko is in prison in the city of Kharkiv, one of the Euro 2012 venues, and is on hunger strike in protest at what she said was an assault by guards, an allegation denied by the prison administration. REUTERS/Anatolii Stepanov (UKRAINE - Tags: POLITICS) Een man zit een tent met aanhangers van de gevangengenomen oud-premier Joelia Timosjenko in Kiev. Foto Reuters / Anatolii Stepanov

Oekraïne heeft de top van Midden- en Oost-Europese leiders in Jalta geschrapt. De top werd door de meeste regeringsleiders geboycot uit protest tegen de behandeling van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko.

Meer dan twaalf staatshoofden weigerden om de top op 11 en 12 mei bij te wonen, nadat Timosjenko in hongerstaking ging uit protest tegen vermeende mishandeling in de gevangenis. Zij zit een straf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de top wordt uitgesteld tot een later tijdstip.

Oekraïne staat onder zware westerse druk door de gevangenneming en de vermeende mishandeling van Timosjenko, de belangrijkste rivaal van president Viktor Janoekovitsj. Polen en Oekraïne organiseren in juni samen het EK Voetbal. Leiders van meerdere landen hebben een bezoek aan het toernooi afgezegd. Tot nu toe hebben in ieder geval de overheden van Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Letland en Slovenië al gedreigd met afzegging.