Mexicaanse telecomgigant doet bod op bijna kwart KPN - koers schiet omhoog

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil wil een deel van KPN overnemen. Het bedrijf wil zijn belang in KPN uitbreiden van 4,8 naar 28 procent, zo meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf zou 2,6 miljard euro willen betalen voor het belang. De koers van KPN schoot vanochtend omhoog door het nieuws. Na anderhalf uur stond het aandeel 18 procent in de lift (actuele koers).

De nieuwe investering in KPN is volgens het bedrijf de eerste grote stap in de Europese markt. Het bedrijf heeft acht euro per aandeel geboden, dat is ongeveer 23 procent meer dan de slotkoers van gisteren. Het bedrijf zegt constructief met KPN over het bod te willen onderhandelen. Begin juni hoopt het bedrijf de deal rond te hebben.

América Móvil is in handen van de rijkste man ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim. Het is het grootste bedrijf op de Latijns-Amerikaanse telefoonmarkt en het vijfde mobiele telecombedrijf ter wereld.

‘Bod komt op een moment dat KPN in de problemen zit’

Volgens NRC-economieredacteur Marc Hijink is de overname voor beide partijen voordelig:

“Het bod komt op een moment dat KPN in de problemen zit en de koers op een dieptepunt is beland. Winst en omzet lopen terug omdat klanten minder bellen en sms’en. In plaats daarvan gebruiken ze gratis internetdiensten. América Movíl wil uitbreiden en steekt met een investering van 2,6 miljard voorzichtig een teen in het water om uit te proberen hoe de Europese markt bevalt. De CFO Carlos García-Moreno benadrukt dat het investering voor de lange termijn is.

KPN kan profiteren van de schaalvoordelen van America Movil, en de Latijns-Amerikaanse telecomreus kan op zijn beurt leren van de manier waarop KPN geld probeert te verdienen aan mobiele dataverkeer in plaats van belminuten en sms’jes. Het Mexicaanse bedrijf telt ruim 300 miljoen klanten en KPN heeft er 44,5 miljoen.”