Met z’n vijven in haar gammele bed

Iris Huisman (17), Heemskerk:

„Op deze foto, afgelopen januari gemaakt , sta ik (1) met mijn au-pairvriendinnen uit Parijs. We leerden elkaar kennen tijdens een ‘free walking tour’ door de stad. Dat is een rondleiding langs alle bezienswaardigheden van de stad. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. We zien elkaar elke dag.

In het begin was het wel eng om als 17-jarige alleen in een vreemde stad te zijn. Maar omdat ik de meiden de eerste dag al ontmoette, voelde het al snel als thuis. Het klikte meteen, ondanks de verschillende achtergronden. Zo komt Amy (2) uit de bergen in Schotland, en Kerri (3) uit Londen.

Amy heeft een eigen appartement in Parijs. De rest woont bij een gastgezin. We slapen meestal bij Amy, met z’n vijven in haar gammele tweepersoonsbed. De buurvrouw plakte laatst een briefje op de deur. ‘Vous êtes une voisine bruyante. Veuillez SVP modérer musique, bruits divers. Merci.’ De voedselvoorraad bevat nooit meer dan een ui, geitenkaas en een grote pot Nutella. Voor een ontbijtje gaan we soms in pyjama naar de winkel.

In het begin van ons Parijse jaar hebben we een lijst gemaakt met 72 dingen die we moesten doen. Verschillende musea, tentoonstellingen, concerten. Het is nu acht maanden later, en alles is afgestreept.

Parijs is echt top! Als we vrij zijn, gaan we de stad in, er is altijd wat te doen. Maar hoe overleef ik volgend jaar zonder de meiden? Omdat ik hier ver van huis ben, zijn ze een soort familie voor mij geworden.”