Maurice ‘Max en de maximonsters’ Sendak (83) overleden

De Amerikaanse schrijver Maurice Sendak van het beroemde kinderboek Where the wild things are, in het Nederlands vertaald als Max en de maximonsters, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft The New York Times vanmiddag gemeld.

Foto AP / Mary Altaffer

De Amerikaanse schrijver Maurice Sendak van het beroemde kinderboek Where the Wild Things Are, in het Nederlands vertaald als Max en de maximonsters, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft The New York Times vanmiddag gemeld.

The New York Times schrijft dat Sendak wordt beschouwd als de meest invloedrijke kinderboekenschrijver van de twintigste eeuw. Hij is volgens zijn uitgever overleden aan de gevolgen van een recente beroerte.

Where the Wild Things Are verscheen in 1963 in de Verenigde Staten. In de jaren zeventig verscheen de Nederlandse vertaling onder de titel Max en de Maximonsters. Enkele jaren geleden verscheen de verboeking van het kinderboek, Max (en de Wild Things), van de hand van de Amerikaanse auteur Dave Eggers, bekend van maatschappelijk geëngageerde werken als What is the What en Zeitoun.

Eggers schreef bovendien het filmscript voor de film Where the Wild Things Are. De film, gerisseerd door Spike Jonze, verscheen in 2009. Het kinderboek was in 1973 ook al eens verfilmd.

In december 2011 verklaarde de bekende Nederlandse kinderboekenschrijver Paul van Loon Sendaks Max en de maximonsters in de rubriek Boekdelen (‘Max is eerste kleuterweerwolf’) van de Boekenbijlage van NRC Handelsblad nog de liefde.

Sendak won in 2003 de Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de Nobelprijs voor de kinderliteratuur genoemd. De prijs werd dit jaar nog gewonnen door de Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer.

Bekijk hieronder de documentaire ‘Tell Them Anything You Want’ over het leven van Sendak:

http://www.youtube.com/watch?v=rCwGcVd_qmI&feature=youtu.be