Librisprijs voor 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden

De jury van de literaire prijs roemt de ‘ongeëvenaarde veelstemmigheid’ van het boek.

Amsterdam. A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuur Prijs 2012 gewonnen met zijn roman Tonio. Met de prestigieuze literaire prijs is een bedrag van 50.000 euro gemoeid. Tonio is een requiem voor de door een noodlottig ongeluk overleden zoon van de auteur. Van de roman zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

„Alle registers die bij dood en rouw horen worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning; van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorafgaande gebeurtenissen ook lijkt", aldus de jury.

Van der Heijden was gisteravond niet bij de prijsuitreiking. Hij en zijn vrouw kozen ervoor „de heftige en tegengestelde emoties die met het schrijven en het succes van het boek gepaard zijn gegaan” samen thuis te delen, laat de organisatie weten.

Behalve Van der Heijden waren ook Jeroen Brouwers, Jan van Mersbergen, Miquel Bulnes, Jan van Loy en Ivo Victoria genomineerd. Vorig jaar won de Vlaming Yves Petry de Libris Literatuur Prijs met De Maagd Marino.

A.F.Th. van der Heijden won eerder al de AKO Literatuurprijs voor Het Schervengericht. Novum