Kruidenierszoon werd rijkste man op aarde

De man die voor 2,6 miljard euro aandelen KPN wil kopen, is gewend om groot in te kopen. De Mexicaanse zakenman Carlos Slim doet al zijn hele leven overnames. En hij kan het makkelijk betalen.

(FILES) This March 28, 2011 file photo shows Mexican tycoon Carlos Slim after a press conference at the Soumaya Museum in Mexico City, on the eve of its opening to the public. Mexico telecoms czar Carlos Slim topped the Forbes annual world's richest list March 7, 2012, sporting a $69 billion fortune that while down from last year still outpaced the runner-up, Microsoft founder Bill Gates. Forbes said 1,226 tycoons made it onto its global list of billionaires this year, but Slim held onto the top spot for the third straight year, with $7 billion more than Gates. AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT/FILES AFP

Tweehonderd pesos per week verdiende Carlos Slim toen hij als 17-jarige jongen in de kruidenierswinkel van zijn vader ging werken. Omgerekend nog geen 12 euro. Sinds 2010, ruim een halve eeuw later, is Carlos Slim Helú de rijkste mens op aarde.

In de jongste editie van het Amerikaanse zakenblad Forbes, wordt zijn persoonlijk vermogen getaxeerd op 69 miljard dollar (53 miljard euro). Voor het derde jaar op rij is de Mexicaan daarmee welvarender dan zijn twee rijkste voorgangers, de Amerikanen Warren Buffet en Bill Gates.

De man die via zijn telecomconcern América Móvil vannacht een investering van ruim 2,6 miljard euro in het Nederlandse KPN aankondigde, dankt zijn vermogen aan een combinatie van opvoeding, intelligentie en zakelijk vernuft.

Zijn vader Julián Slim Haddad was een gevluchte Libanees die in de eerste decennia van de vorige eeuw met de uitbreiding van zijn winkel en de aankoop van vastgoed miljonair wist te worden. Hij voedde zijn zes kinderen op met het typische besef van een kruidenier: let goed op je centjes. Hij liet zijn drie dochters en drie zonen – Carlos was op een na de jongste – hun zakgeld, bijverdiensten en uitgaven nauwgezet in een schriftje bijhouden.

Dat kasboekje heeft Carlos Slim goed bewaard. Toen een verslaggeefster van Forbes hem in januari opzocht, liet hij het haar trots zien. Behalve zijn eerste weekloon, vermelden zijn aantekeningen dat zijn moeder hem ooit 5.000 pesos had geleend om op de beurs van Mexico aandelen te kunnen kopen. Naar eigen zeggen was Slim al een belegger toen hij twaalf jaar oud was.

Na zijn studie civiele techniek begon Slim in 1965 met een eigen vastgoedmakelaardij, niet veel later aangevuld met een handel in bouwmaterialen. Onder de naam Grupo Carso – een afkorting van zijn voornaam en die van zijn echtgenote Soumaya – bouwde hij zijn bedrijf in straf tempo uit tot een concern dat in verschillende sectoren actief is: naast vastgoed ook mijnbouw, industrie, voeding, retail en tabak.

Op zijn eigen website staat een uitgebreid maar nog lang niet volledige overzicht van de tientallen bedrijven die hij in de loop van zijn carrière verzamelde. De grote klappers kwamen in de vroege jaren tachtig, toen Mexico in een diepe schuldencrisis zat. Slim investeerder onder meer in financiële instellingen, die hij bundelde onder de naam Inbursa.

In 1990 stapte hij in telecom, toen hij de kans kreeg om samen met de buitenlandse concerns France Telecom en AT&T, de nationale telefoonmaatschappij Telmex te privatiseren. Dat zou de basis worden van het bedrijf waarmee hij het gros van zijn miljarden zou verdienen. Het huidige beursgenoteerde América Móvil is in eigen land absolute marktleider in zowel vaste als mobiele telefonie. Het concern is ruim 107 miljard dollar waard. Slim controleert Slim iets meer dan de helft van de aandelen. Hij heeft de leiding inmiddels overgedragen aan twee van zijn zonen en een schoonzoon.

Vier jaar geleden redde Slim, bij wijze van uitstapje, The New York Times van de ondergang met een lening en een kapitaalinjectie. Via verschillende stichtingen heeft Slim miljarden beschikbaar gesteld aan goede doelen in de gezondheidszorg en in de bestrijding van armoede. Slim geldt daarnaast als een van de grootste kunstverzamelaars ter wereld. Een deel van zijn 64.000 kunstwerken heeft hij ondergebracht in het vorig jaar heropende Museo Soumaya, als eerbetoon aan zijn 13 jaar geleden overleden vrouw. Het museum is gratis toegankelijk.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen