KPN vindt bod Mexicanen te laag en noemt het ‘ongevraagd’

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

KPN noemt het bod dat het Mexicaanse América Móvil vanochtend heeft uitgebracht op zo’n kwart van het bedrijf “ongevraagd”. Ook vindt KPN dat América Móvil het bedrijf met een bod van 8 euro per aandeel “substantieel onderwaardeert”.

In een persbericht zegt KPN dat het América Móvil om meer informatie over het bod zal vragen en het zorgvuldig in overweging zal nemen. In de tussentijd zegt het bedrijf “alle strategische opties” te zullen onderzoeken. KPN liet ook weten financiële adviseurs van de zakenbanken Goldman Sachs en J.P. Morgan in de arm te nemen. Advocatenkantoor Allen & Overy wordt de juridisch adviseur van het bedrijf.

De officiële reactie van KPN op het bod is niet verrassend, zegt onze economieredacteur Marc Hijink:

“Bij KPN hebben ze overduidelijk niet om dit bod gevraagd, maar of het ook ongewenst is is wat anders. Ik denk dat KPN nu gaat onderzoeken op welke manieren het profijt kan hebben van de mogelijke samenwerking met América Móvil, bijvoorbeeld door gezamenlijke investeringen in toestellen. Het aandeel van KPN stond vanmiddag bijna twintig procent in de plus, doen beleggers zien het bod duidelijk wel als een positieve ontwikkeling.”

Mexicaanse directeur: onze intenties zijn vriendelijk

Het Financieele Dagblad meldt dat een woordvoerder van KPN de bieding vanochtend nog “gematigd positief” noemde. De financieel directeur van América Móvil, Carlos Garcia Moreno, zegt tegen het FD dat KPN niet bij voorbaat is geïnformeerd over het bod, maar dat de intenties van zijn bedrijf “vriendelijk” zijn. Moreno zegt een “constructieve dialoog” met het bestuur van KPN na te streven.

Vanochtend werd bekend dat het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil zijn belang in KPN wil uitbreiden van 4,8 naar 28 procent. Het bedrijf zou 2,6 miljard euro willen betalen voor het belang. De koers van KPN schoot vanochtend omhoog door het nieuws.

América Móvil is in handen van de rijkste man ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim. Het is het grootste bedrijf op de Latijns-Amerikaanse telefoonmarkt en het vijfde mobiele telecombedrijf ter wereld.

Lees meer over Carlos Slim in een achtergrondartikel van onze internetredacteur Lex Boon.