Kortkolom kunst

Paul Simon wint Zweedse muziekprijs

Rotterdam. Paul Simon is de winnaar van de Zweedse Polar Music Prize. De muziekveteraan wint de prijs, waar een bedrag van ruim 112.000 euro aan verbonden is, voor zijn ‘buitengewone prestaties in het maken van muziek’. Naast Simon krijgt ook cellist Yo-Yo Ma een award uitgereikt. De zanger en de cellist mogen de prijs, die sinds 1989 jaarlijks wordt uitgereikt, op 28 augustus uit handen van de Zweedse koning Carl Gustaf in Stockholm in ontvangst nemen. Eerdere winnaars van de muziekprijs zijn onder anderen Bob Dylan, Stevie Wonder en Paul McCartney. (Novum)

Nominaties Gouden Strop bekendgemaakt

Rotterdam. Stichting CPNB heeft vandaag de nominaties voor De Gouden Strop 2012, de jaarlijkse prijs voor beste Nederlandstalige thriller, bekendgemaakt. De vijf genomineerden van dit jaar zijn: Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck, Blauwe sneeuw van Nellie Mandel, De vriend van Charles den Tex en De vuurwerkramp van Harmen Saliger van Peter de Zwaan. De uitreiking vindt plaats op 31 mei. De winnaar gaat naar huis met 10.000 euro. (NRC)