Kortkolom economie

Goedkeuring voor overname bol.com

Rotterdam. - Supermarktconcern Ahold heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om internetwinkel bol.com over te nemen. Eind februari kondigde Ahold aan voor 350 miljoen euro bol.com te willen kopen. In het kader van de EU-concentratieverordening moest de Europese Commissie die overname bestuderen. Gisteren maakte zij bekend dat zij geen concurrentieproblemen voorziet vanwege de beperkte overlap die Ahold en bol.com hebben op het gebied van de onlineverkoop van boeken, muziek, films, games en speelgoed. Bovendien bestaan er voldoende sterke concurrenten op de online markt, zegt de commissie. (NRC)

NMa wil bestudering verkoop Bolletje

Rotterdam. - Voordat bakkerij Bolletje verkocht mag worden aan Continental Bakeries wil de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de overname nader bekijken. De NMa wil weten of de twee samen niet een te sterke positie krijgen op de markt voor beschuit en ontbijtkoeken. De concurrentiewaakhond is bang dat de keuzemogelijkheden voor afnemers – supermarkten, en uiteindelijk consumenten – afnemen. Dat kan leiden tot een hogere prijs of een slechtere kwaliteit. De beslissing van de NMa betekent dat de twee bedrijven nu een vergunning moeten aanvragen. Die moet dan binnen dertien weken uitsluitsel geven. (Novum)

Maker Angry Birds draait recordwinst

Amsterdam. - Rovio Entertainment, de maker van de populaire mobiele game Angry Birds, heeft in 2011 een omzet behaald van 75 miljoen euro. Na aftrek van alle kosten hield het Finse mediabedrijf maar liefst 48 miljoen euro winst over. Dat komt overeen met 64 procent van de omzet. In totaal werden vorig jaar de drie versies van Angry Birds (Angry Birds, Angry Birds Seasons en Angry Birds Rio) 648 miljoen keer gedownload voor smartphones en tablets. Het spel, dat in 2009 op de markt werd gezet, wordt maandelijks door tweehonderd miljoen gamers actief gespeeld. Rovio Entertainment groeide in een jaar tijd van 28 naar 224 medewerkers. (Novum)

Zonnestroomfabriek Helianthos kan verder

Rotterdam. - Helianthos, een bedrijf dat een techniek heeft ontwikkeld voor een flexibele zonnecellen, maakt een doorstart. Ondernemer Rombout Swanborn heeft de boedel van het bedrijf overgenomen. Het bedrijf gaat onder de naam Hyet Solar verder werken aan de techniek voor flexibele oprolbare zonnecellen. Het bedrijf uit Arnhem dreigde te verdwijnen nadat moederbedrijf Nuon er niet in slaagde om een overnamekandidaat te vinden. Nuon probeert Helianthos al een tijd te verkopen. Het elektriciteitsbedrijf besloot na een strategische heroriëntatie om te stoppen met de investeringen in Helianthos. Nadat een veiling om het bedrijf te verkopen mislukte, dreigde Helianthos failliet te gaan. Hyet Solar gaat nu verder met de ontwikkeling van de techniek van Helianthos. (NRC)

Barclays verwerft 5 procent in Philips

Rotterdam. - De Britse bank en vermogensbeheerder Barclays heeft een belang van 5 procent opgebouwd in Philips. Dat blijkt uit meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten. Het belang is een optelsom van vele aandelenbelangen die Barclays namens klanten houdt. Eerder bezat Barclays op deze manier 5 procents-belangen in onder meer PostNL, Heijmans, Ahold en DSM. Zulke belangen zijn aantrekkelijk voor grote beleggers omdat zij vanaf de grens van 5 procent vrijgesteld zijn van dividendbelasting. (NRC)