Komiek verrast in verkiezingen Italië

De komiek Beppe Grillo heeft bij gemeenteraadsverkiezingen in Italië met zijn burgerlijsten de gevestigde partijen op hun grondvesten laten trillen. Uit het niets wisten de kandidaten van Grillo’s Vijfsterren-beweging in veel steden meer dan tien procent te behalen.

De partijen van oud-premier Silvio Berlusconi, Volk van de Vrijheid, en van Umberto Bossi, Lega Nord, werden afgestraft, wegens corruptieschandalen. De centrum-linkse Democratische Partij hield stand.

Het was de eerste verkiezing sinds het aantreden van de technocratische premier Mario Monti. Zondag en maandag ging 20 procent van de Italianen naar de stembus in 3.000 van de 8.000 gemeenten.

Grillo’s Vijfsterrenbeweging is nu mogelijk de derde partij van Italië en in de regio Emilia Romagna de tweede. In Parma, de stad die de laatste jaren ernstig gebukt ging onder corruptie, wist Grillo’s kandidaat Federico Pizzarotti zelfs de tweede ronde te halen in de strijd om het burgemeesterschap.

„Dit is pas het begin. We zien elkaar in het parlement”, twitterde een enthousiaste Grillo gisteravond, doelend op de parlementsverkiezingen volgend voorjaar.

De partij van Berlusconi viel in veel steden terug van dertig procent in 2008 tot onder de tien procent nu. Hij voelde de nederlaag blijkbaar aankomen en was afgereisd naar Moskou om de inauguratie van zijn vriend Poetin tot president van Rusland bij te wonen. De Lega Nord van Bossi, wiens familie wordt verdacht van financiële malversaties verloor overal, behalve in Verona.

De verkiezingsuitslag heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de regering Monti. Geen enkele partij durft Monti op dit moment te laten vallen.