Klink: CDA kwetsbaar met Buma als leider

Den Haag. - Het CDA maakt zich „kwetsbaar” als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker bij de verkiezingen wordt. Dat zegt CDA-prominent en oud-minister Ab Klink tegenover deze krant.

Klink is de eerste vooraanstaande CDA’er die zich uitspreekt over de kandidaten voor het partijleiderschap. Klink, die altijd tegen samenwerking van het CDA met de PVV was, voorspelt dat politieke tegenstanders kandidaten in de verkiezingscampagne „er onvermijdelijk mee zullen confronteren dat zij door de samenwerking met Wilders de geloofwaardigheid van het CDA op het spel hebben gezet en ons internationaal veel schade hebben berokkend”.

Volgens hem vormen ook het mogelijke lijsttrekkerschap van Henk Bleker en in mindere mate Liesbeth Spies een risico, zij waren actief in de gedoogconstructie met Geert Wilders. „Steeds weer zal hun worden gevraagd hun keuze voor Wilders te verklaren”, zegt Klink. „Een keus die ze tot het allerlaatste moment volhielden. Die kwetsbaarheid is een grote handicap voor deze kandidaat-lijsttrekkers. Het zou onzinnig zijn dat te ontkennen.”

Een andere CDA-prominent en oud-minister, Ernst Hirsch Ballin, zegt dat „naarmate mensen meer betrokken waren bij de coalitie met de PVV, ze het straks moeilijker zullen hebben in de echte verkiezingscampagne”. Hij denkt daarom dat „iemand van buiten” als Marcel Wintels „een goede kandidaat zou zijn”.

Klink en Hirsch Ballin waren anderhalf jaar geleden twee van de grootste tegenstanders van de politieke samenwerking die het CDA aanging met de PVV. Beiden hebben een lange staat van dienst bij de partij. Gisteren begon de strijd om het leiderschap; het CDA moet volgende maand een nieuwe leider hebben.

Interview Ab Klink: pagina 6