Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Joodse organisatie wil herdenken Duitsers op 4 mei verbieden

De plek in Vorden waar de Duitse militairen begraven liggen. Foto Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

De Joodse belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) gaat proberen alle Nederlandse Dodenherdenkingen waarbij omgekomen Duitse militairen worden herdacht, op 4 mei volgend jaar te laten verbieden. Dat zegt advocaat Herman Loonstein namens de organisatie tegen NRC Handelsblad.

Vorige week verbood de rechtbank van Zutphen de burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst tijdens de Dodenherdenking in Vorden langs de graven van tien omgekomen Duitse militairen te lopen. Het plaatselijke 4-meicomité had deze optie in het programma opgenomen. Het comité vond het 67 jaar na de Tweede Wereldoorlog tijd voor “verbroedering en verzoening”, maar FJN noemde het een “onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend”.

De kortgedingrechter zei vrijdagmiddag dat herdenken van omgekomen Duitse soldaten “passend” kan zijn, “maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het nazi-bewind”.

FJN wil in gesprek met comité op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog, waar ook Duitse militairen liggen begraven, wordt al jaren het Duitse volkslied gespeeld tijdens Dodenherdenking. Loonstein:

“We gaan op Schiermonnikoog eerst in gesprek met het plaatselijke comité. Als het niet goedschiks lukt dit te stoppen, dan beginnen we weer een rechtszaak.”

Het is niet duidelijk bij hoeveel Dodenherdenkingen aandacht is voor omgekomen Duitsers. Loonstein zal daarom proberen “in een vroeg stadium” landelijk de programma’s te krijgen van alle herdenkingen:

“Zien we dat er Duitsers worden herdacht, dan zullen we daar een stokje voor steken. De uitspraak in de zaak-Vorden moet gevolgen hebben voor toekomstige Dodenherdenkingen. Deze was zo duidelijk, dat ik me niet kan voorstellen dat we andere zaken verliezen.”