Is dit biedingsstrijd om KPN, lieveling van ooit?

Iedereen heeft het over China, maar het grote geld komt nu uit Mexico. Het telefoonbedrijf América Móvil van supermiljardair Carlos Slim is het tweede Mexicaanse concern in een ruim een half jaar dat een Nederlandse multinational wil kopen, al is het in dit geval ‘maar’ maximaal 28 procent van de aandelen van KPN.

Vorig jaar kwam het industriële conglomeraat Mexichem opeens met een bod op alle aandelen van buizenproducent Wavin in Zwolle.

De argumenten liggen voor de hand. Wavin is een eersteklas partij die na een serie kleinere overnames de afgelopen jaren in heel Europa actief is geworden. Wie vanuit zijn regionale thuismarkt in Mexico (of China) expansie-ambities heeft, is dan in één keer klaar. En het was extra aantrekkelijk geworden omdat beleggers alleen nog met korting aandelen willen kopen in ondergewaarde bedrijven op rijpe markten met een hoge schuldenlast, zoals Wavin.

Voor KPN geldt een vergelijkbaar verhaal. Geen klanten in heel Europa, maar wel in de Benelux met een groeiende dochter op de grote Duitse markt. Bovendien: geen last van politieke oppositie tegen buitenlandse eigenaren, zoals zomaar kan ontstaan in Frankrijk (France Telecom) en Duitsland (Deutsche Telekom).

Er is nog een andere parallel. Mexichem kocht maandenlang aandelen in zijn doelwit Wavin voordat zij het overnamebod aankondigde. De Mexicanen betaalden in die reeks aankopen meer geld dan de officiële overnameprijs. Zo gretig was Mexichem om een voet tussen de deur te krijgen. Maar zij waren niet zo gretig dat zij door de grens braken van 5 procent van het aandelenkapitaal waarop een belegger zijn identiteit, de omvang van zijn aandelenpakket en in de toekomst ook zijn intenties moet melden.

América Móvil voert op dit moment tegenover KPN een wel-kijken-niet-kopen strategie. América Móvil bezit al 68 miljoen aandelen KPN, samen goed voor 4,8 procent van het totaal. Wanneer de Mexicanen hun effecten kochten zeggen zij nu niet, maar zal wel bekend worden als zij, zoals zij beloven, op korte termijn met een officieel biedingsbericht komen. In het meest recente jaardocument dat América Móvil per 30 april 2012 bij de Amerikaanse beurzentoezichthouder SEC heeft gedeponeerd, komt het woord KPN niet voor.

De Mexicaanse aankopen hebben in elk geval niet verhinderd dat de koers van KPN de laatste maanden gestaag is weggezakt. KPN heeft zijn status als beleggerslieveling verloren. De wissel in de top van het bedrijf – van Ad Scheepbouwer naar Eelco Blok – in 2011 viel samen met weer een reorganisatie. Met het vertrek van financieel directeur Carla Smits-Nusteling (nog steeds zonder opvolger). Met klantenonrust na een hackers’ alarm. Met het gevoel dat KPN achter de technologische revolutie aanloopt. Kortom: met de noodzaak extra kapitaal in het bedrijf te investeren en niet de beleggers te spekken met extra inkoop van eigen aandelen.

De vraag is hoe de twee trouwe grootaandeelhouders van KPN reageren. Capital Builder en Capital Research hebben samen zo’n 15 procent. Zij verminderden hun aandelen de laatste jaren in een vergelijkbaar tempo als het bedrijf zijn eigen aandelen kocht.

De Mexicanen ontlopen met hun bod op een minderheidsbelang (28 procent) in KPN de wettelijke verplichting om een bod op alle aandelen te doen. Die grens ligt bij 29 procent. De toekomst van aandelen is immer ongewis, maar Slim legt een bodem van 8 euro in de markt. Bovendien: Europese partijen zullen zich afvragen of zij met een tegenbod moeten reageren nu KPN in handen dreigt te vallen van een branchegenoot, al is komt ’ie uit Mexico.

Menno Tamminga