Hollande waardeert gebaar van Sarkozy

Outgoing French President Nicolas Sarkozy (L) and newly-elected president Francois Hollande attend a ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier at the Arc de Triomphe to mark the end of World War II in Paris May 8, 2012. REUTERS/Lionel Bonaventure/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) Reuters

Nicolas Sarkozy en François Hollande hebben vanochtend samen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en gezamenlijk een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. President Sarkozy had zijn opvolger Hollande uitgenodigd voor de jaarlijkse herdenking, een gebaar dat door Hollande zeer waardeerde. François Mitterrand had in 1995 hetzelfde gedaan met zijn opvolger Jacques Chirac.

Hollande neemt volgende week, op 15 mei, de macht over van Sarkozy. Na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 16 mei is er op 23 mei een informeel diner tussen de 27 EU-leiders. Dat diner is, volgens de tweet waarmee EU-president Herman van Rompuy dit vanmorgen bekendmaakte, gewijd aan ‘groei in Europa’. De bedoeling is ideeën voor te bespreken voor de reguliere eurotop eind juni.

Hollande zal op de dag van zijn inauguratie ook bekendmaken wie de premier wordt, en mogelijk ook al de samenstelling van de volledige regering. Zeker tot de parlementsverkiezingen van 17 juni moet Hollande regeren met een rechtse meerderheid in de Assemblée Dat is één keer eerder gebeurd, toen de net gekozen president Mitterrand in 1981 Pierre Mauroy aanstelde als premier.

Een maand later, de dag na de parlementsverkiezingen, werd de regering-Mauroy al herschikt. Zo’n scenario wordt ook deze keer verwacht, als een door socialisten gedomineerde regering wordt aangevuld met vertegenwoordigers van de groenen. Jean-Luc Mélenchon van de Parti de Gauche is niet geïnteresseerd in regeringsdeelname.