Hoe een verkiezingsdebat werd gewonnen door een Playmate

Het had zo’n pittig debat kunnen worden afgelopen zondag, maar in plaats van dat het de gemoederen verhitte, leidde het verschrikkelijk af. Het debat tussen de vier presidentskandidaten van Mexico werd volledig overschaduwd door een meisje dat nog geen dertig seconden in beeld was.

Het had een pittig debat moeten worden afgelopen zondag in Mexico, dat de kiezer goed zou voorbereiden op de verkiezingen in juli. Maar in plaats daarvan ging alle aandacht uit naar een vrouw die helemaal in het begin van het debat nog geen dertig seconden in beeld was. Stukken interessanter dan de vier presidentskandidaten.

Nog voordat er iemand had gesproken, vond het hoogtepunt plaats: een beeldschone vrouw, gekleed in een witte weinig verhullende jurk, liep langs de kandidaten met een pot met briefjes. De briefjes moesten bepalen welke kandidaat als eerst aan het woord mocht komen, maar over de kandidaten (die hun gezichten overigens strak in de plooi hielden) ging het daarna allang niet meer. Journalisten die in de perskamer stonden begonnen te fluiten zodra de vrouw opkwam en de tweets barstten los.

De edecan, een soort hostess, bleek niemand minder dan Playmate Julia Orayen. Internet werd overspoeld met foto’s van haar, en zelfs analisten en kandidaten hadden het uitgebreid over het model in radioshows en kranten. Bekijk hier het veelbesproken moment:

http://www.youtube.com/watch?v=X2NyFH02kFk

En de winnaar is… Julia Orayen

Het debat zelf was wat lauw. Er waren over en weer hevige beschuldigingen over corruptie, maar de boezem van Orayan had de gemoederen kennelijk toch niet echt kunnen verhitten. Jorge Castaneda, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, twitterde de volgende dag: Het beste was dat meisje in het wit met het decolleté aan het begin.

Twitter avatar JorgeGCastaneda Jorge Castañeda Lo mejor fue la chava de blanco y escote al principio.

Druk geretweet werd ook de conclusie van een twitteraar: de enige winnaar van het debat is de edecan.

Twitter avatar mansionwb Cesar Blanco ¿Quién ganó el debate?:
Edecán: 93%
Lupita: 4%,
Traductor para sordomudos: 2%
AMLO, EPN, JVM, Quadri: 1%
México: 0%

Orayan zou zijn ingehuurd door een onafhankelijke productiemaatschappij. Volgens de organisator van het debat, Alfredo Figueroa, had ze nooit zo op het podium mogen verschijnen: “We hadden om een sobere jurk gevraagd”, zei hij. Het model verklaarde in een reactie op de radio verrast te zijn door de aandacht:

“Ik werd gebeld om hier te zijn, ik wist niet waarover het zou gaan, en ik wist al helemaal niet dat die dertig seconden zo’n impact zouden hebben. (…) Er werd gevraagd om een witte jurk. Ik overwoog veel opties, en dit was degene die ik heb gekozen.”

    • Mirjam Remie