Grondstofprijzen drukken winst DSM

DSM zag de winst dit kwartaal iets dalen ten opzichte van vorig jaar. „Het bedrijf komt er toch goed uit”, zegt een analist.

Minder winst in het eerste kwartaal, maar toch reden „voorzichtig optimistische” voor de rest van het jaar. Dat stelde DSM topman Feike Sijbesma vanochtend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) in de eerste drie maanden van dit jaar was met 306 miljoen euro 6 procent licht lager dan in het eerste kwartaal van 2011 (325 miljoen euro).

Dat was vooral een gevolg van gedaalde resultaten bij de kunststofdivisie (Polymer Intermediates) van het concern en bij de divisie Performance Materials, waar onder andere technologisch geavanceerde plastics worden gemaakt. De voedings- en farmaceutische divisies deden het daarentegen beter dan een jaar geleden.

Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb zei vanochtend in een toelichtingen tegenover deze krant dat de Polymer Intermediates en Performance Materials het meest beïnvloed worden door de grondstofprijzen. Hogere prijzen worden doorberekend in deze producten. Zij zijn het meest gevoelig voor economische schommelingen.

Dat geldt minder voor de divisies die zich bezighouden met voedings- en farmaceutische producten. Binnen de voedingsdivisie worden de schommelende grondstofprijzen niet doorberekend aan de consument. Daarentegen heeft de voedingsdivisie (Nutrition) wel weer te kampen met de hoge stand van de Zwitserse frank. Het hoofdkantoor van deze afdeling staat in Zwitserland, alsmede een aantal fabrieken en het onderzoekslaboratorium. Een dure frank tegenover een goedkope dollar kost het bedrijf veel geld.

Nutrition, binnen het bedrijf de grootste divisie, maakte een bruto winst van 192 miljoen euro. Pharma droeg 5 miljoen euro bij aan het bedrijfsresultaat (tegen 0 een jaar eerder). Performance Materials leverde 79 miljoen euro op (tegen 91 vorig jaar) en Polymer Intermediaties 69 miljoen (tegen 99 vorig jaar).

Schwalb zei vanochtend te verwachten dat de farma-tak de komende tijd aanzienlijk meer op zal gaan brengen. DSM is een samenwerking aangegaan met het Chinese bedrijf Sinochem en heeft een aantal faciliteiten geopend in China.

Ook wil DSM beter gebruik gaan maken van de lagere loonkosten in Azië door nieuwe partners te zoeken in India en China. Eerder dit jaar noemde topman Feike Sijbesma de opkomende markten van steeds groter belang voor het bedrijf. Vijf jaar geleden maakten ze 20 procent uit van de omzet, tegen 40 procent nu.

Volgens financieel topman Schwalb zal volgend kwartaal de overname van het Amerikaanse biomedische bedrijf Kensey Nash zichtbaar worden in het bedrijfsresultaat. DSM nam de producent van regeneratieve materialen – die onder andere botten kunnen laten helen – begin deze maand over.

Tom Muller, analist van Theodoor Gilissen, noemde de kwartaalcijfers vanochtend „beter dan verwacht”. Hij stelde in een reactie dat het chemieconcern dat is voortgekomen uit de oude Staatsmijnen, goed stand houdt in de eurocrisis. „DSM haalt 44 procent van zijn omzet in Europa, en komt er toch goed uit.

Volgens Muller is dat omdat DSM met een duidelijkheid beleid, gestaag nieuwe wegen inslaat. Met aankopen zoals Kensey Nash leggen ze de basis voor verdere groei. Met 5 procent aan geleend vermogen heeft DSM volgens Muller „ alle ruimte om in de komende tijd te blijven toevoegen”.