Extra top Europese regeringsleiders over economische situatie

De nieuwe Franse president Hollande vanochtend bij vertrek uit het partijkantoor van zijn Parti Socialiste. De extra eurotop van 23 mei zal voor Hollande zijn eerste bijeenkomst met alle EU-regeringsleiders zijn. Foto AP / Michel Spingler

De regeringsleiders van de Europese Unie houden op woensdag 23 mei een extra topbijeenkomst over de economische situatie in Europa. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy vanmiddag bekendgemaakt.

Van Rompuy kondigde de extra top, waarop een grote Europese top over economische groei en werkgelegenheid van 28 en 29 juni moet worden voorbereid, via Twitter aan:

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Wednesday, 23 May, will be the date of our informal dinner of Heads of State or Government. #EUCO

De extra top zal de eerste top zijn met de nieuwe Franse president François Hollande, die zondag werd gekozen. Hij wil minder strikt vasthouden aan de Europese begrotingsregels en meer de nadruk leggen op het stimuleren van de economische groei in Europa. De Duitse bondskanselier Merkel liet in reactie op de verkiezing van Hollande weten dat er aan de afspraak om een begrotingstekort van maximaal drie procent te hebben niet valt te tornen. De verwachting is dat Hollande en Merkel voor 23 mei een onderlinge ontmoeting hebben.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, riep de EU-lidstaten vanmiddag op haast te maken met het nemen van maatregelen die de economische groei kunnen bevorderen. Volgens Barroso kan als er nu daadkracht wordt getoond aan het einde van dit jaar een “keerpunt” worden bereikt, hoewel hij waarschuwde dat een terugkeer naar economische groei in Europa nog wel even op zich zou laten wachten.

Vrijdag presenteert de Europese Commissie de economische prognoses voor 2012 en 2013. Daarna zal duidelijk worden of probleemlanden als Spanje een jaar extra de tijd krijgen om hun begrotingstekort terug te brengen tot maximaal drie procent.