EU kondigt stappen aan tegen Argentinië

De EU zint op maatregelen tegen Argentinië wegens vermeend ‘protectionisme’.

Rotterdam. De Europese Unie gaat stappen ondernemen tegen Argentinië wegens de nationalisatie van een deel van de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Dat kondigde Europees commissaris voor Handel Karel de Gucht gisteren aan. Wat die stappen inhouden, liet hij in het midden. De Argentijnse president Kirchner kondigde in april aan dat zij 51 procent van de aandelen van YPF, het Argentijnse deel van Repsol, wil verwerven voor de staat. Repsol houdt door de plannen van Kirchner nog slechts een belang van 6 procent in YPF over. De aankondiging zette kwaad bloed bij de grootste handelspartners van Repsol.

De Argentijnse regering beschuldigt YPF ervan niet genoeg te investeren in de winning van gas en olie. Daardoor moet Argentinië, dat rijk is aan deze grondstoffen, veel geld uitgeven aan de import van olie en gas. Kirchner wil Repsol ook niet het volle pond betalen voor de aandelen die het wil nationaliseren. Repsol benadrukte vandaag weer dat het voornemens is om Argentinië voor een commissie van de Wereldbank ter verantwoording te roepen en om een schadevergoeding te eisen. Maar dit kan pas over zes maanden, tot die tijd werken zij aan de zaak die zij zullen baseren op een handelsverdrag tussen Spanje en Argentinië uit 1991. Volgens experts zou het Latijns-Amerikaanse land zich kunnen beroepen op het feit dat de overname van YPF in het algemene belang is. Reuters