Espresso met Bashar al-Assad

Vladimir Poetin is beëdigd voor een derde termijn als president van Rusland. ‘Ik wil hem van harte feliciteren,’ zegt de Syrische president Bashar al-Assad. ‘Het was de hoogste tijd dat die nitwit van een Medvedev opzij werd geschoven.’ Vindt hij dat Medvedev het als president niet goed heeft gedaan?

Poetin loopt onder luid applaus een zaal in het Kremlin binnen voor zijn beëdiging. Foto Reuters / Vladimir Rodionov

Felicitatie

Vladimir Poetin is beëdigd voor een derde termijn als president van Rusland. ‘Ik wil hem van harte feliciteren,’ zegt de Syrische president Bashar al-Assad. ‘Het was de hoogste tijd dat die nitwit van een Medvedev opzij werd geschoven.’ Vindt hij dat Medvedev het als president niet goed heeft gedaan? ‘Een president die badminton op de kaart wil zetten,’ zegt Assad, ‘kun je niet serieus nemen.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Dat zou hetzelfde zijn geweest als Gaddafi die aan langlaufen had gedaan, of Mubarak die curling speelt.’ Wat vond hij van de protesten voorafgaand aan de beëdiging van Poetin? ‘Hij had ze allemaal moeten neerknallen,’ antwoordt Assad. ‘In Rusland is geen staakt-het-vuren van kracht.’ De Syrische president neemt nog een slokje espresso. ‘Maar Medvedev zal wel weer wild hebben staan zwaaien met zijn badmintonracket.’ Hoe lang denkt hij dat Poetin aan de macht zal blijven? ‘Theoretisch kan hij twee termijnen van zes jaar uitdienen en tot 2024 aanblijven, maar dan is hij pas 72 jaar oud.’ De Syrische president doet wat hoofdrekenwerk en zegt dan: ‘Ik denk dat hij makkelijk tot 2068 aan de macht kan blijven.’ Wat vond hij van de felicitatie van Generaal Aladeen aan de nieuwe Franse president François Hollande? ‘Ik had ook liever Dominique Strauss-Kahn als president gezien, maar Sarkozy heeft erom gevraagd.’ Waarom? ‘Ik heb hem nog zo gezegd dat hij geen verkiezingen moest tolereren.’