En toen kon het speculeren beginnen

Bondscoach Bert van Marwijk maakte gisteren een voorselectie bekend. Erik Pieters moest meteen al afzeggen wegens een blessure. Wat nu op die linksbackpositie?

Niet de eerste doelman, maar wel de reservekeeper van landskampioen Ajax. Ook niet de topscorer van de eredivisie of de revelatie van Feyenoord, maar wel een achttienjarige linksback met serieuze kansen. Bondscoach Bert van Marwijk heeft op weg naar het EK voetbal enkele opvallende keuzes gemaakt voor zijn eerste, voorlopige selectie van 36 spelers voor de voorbereiding op het EK. Dat begint op 8 juni. Diegenen die actief zijn in de Nederlandse en Duitse competitie – omdat die al zijn afgelopen – zijn uitgenodigd voor een trainingsstage op 14 en 15 mei. Negen spelers vallen af, en de overige 27 spelers gaan 17 mei naar Zwitserland. De uiteindelijke selectie voor het EK, bestaande uit drie keepers en twintig veldspelers, moet op 29 mei definitief zijn gemaakt.

Van Marwijk heeft over de samenstelling intensief overleg gevoerd met zijn staf. „Je hebt immers nog te maken met de Nederlandse play-offs, de buitenlandse competities, bekerfinales en de eindstrijd van de Champions League. Bovendien zijn er nog spelers aan het herstellen van blessures. Mede daarom heb ik enkele talentvolle voetballers voor deze tweedaagse trainingsstage opgeroepen.” De bondscoach zal „pas op het allerlaatste moment keuzes maken”.

Op doel

Het was verrassend: Kenneth Vermeer mag niet mee op trainingskamp, maar de reservedoelman van Ajax, Jasper Cillessen, wel. De vorige zomer van NEC overgekomen keeper kwam dit seizoen slechts vier keer uit in de eredivisie en driemaal in het bekertoernooi. Hij ging vorige zomer al mee met Van Marwijks selectie voor de oefentrip naar Zuid-Amerika en was doelman van Jong Oranje.

Maar Cillessen gaat niet mee naar het EK – de eveneens opgeroepen Erwin Mulder van Feyenoord ook niet. Van Marwijk was gisteren heel duidelijk tegenover Studio Sport: „Wij hebben drie vaste keepers en die gaan naar het EK.” Daarmee bedoelde hij Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City) en Maarten Stekelenburg (AS Roma). „Voor de andere keepers die we hebben opgenomen in de voorselectie wordt het in Hoenderloo echt een trainingsstage. Met Jasper hebben we goede ervaringen en we willen zien hoe hij er nu voor staat.” En Vermeer dan? „Mocht er iets met de eerste drie keepers gebeuren, dan komt Vermeer in aanmerking voor het EK.”

Verdediging

Erik Pieters zal er in elk geval niet bij zijn op het EK. De linksback van PSV werd wel geselecteerd, maar meldde zich meteen af wegens zijn voetblessure. Van Marwijk zei gisteravond in het tv-programma Voetbal International dat Pieters „eerste keus” zou zijn geweest. De PSV’er was „zeer geëmotioneerd” toen hij zich gistermiddag afmeldde, vertelde de bondscoach. Van Marwijk prees de kwaliteiten van Pieters, die volgens critici toch vooral geldt als basisspeler bij gebrek aan beter. „Erik is een jongen die nog niet in de gaten heeft hoe goed hij is”, vindt Van Marwijk.

Over de problemen op de linksachterpositie constateerde hij dat er met – de pas achttienjarige – Jetro Willems (PSV) en Alexander Büttner (Vitesse), de opgeroepen vervanger van Pieters, maar twee spelers in de voorselectie zitten die bij hun club ook echt linksachter spelen. Alternatieven die hij noemde waren Urby Emanuelson (AC Milan), Stijn Schaars (Sporting Lissabon), Wilfred Bouma (PSV) en Vurnon Anita (Ajax). „Maar voor hen geldt dat ze allang niet meer linksback hebben gespeeld, of op die positie weinig ervaring hebben op internationaal niveau. Ik geef daarmee alleen maar aan hoe moeilijk de keuze is. Ik wil nu de tijd nemen om de juiste keuze te maken.” Voor de 23-jarige Büttner is het de eerste keer dat hij wordt opgeroepen.

Zeker van een definitieve selectie lijken Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga) en Gregory van der Wiel (Ajax). Hedwiges Maduro (Valencia), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar en Stefan de Vrij (beiden Feyenoord) zitten ook bij de voorselectie.

Middenveld

Jordy Clasie mag niet mee op trainingskamp. Hoewel hij bij Feyenoord een van de uitblinkers was dit seizoen, kreeg hij geen uitnodiging van de bondscoach. Siem de Jong (Ajax) en Adam Maher (AZ) mogen wel mee, maar lijken geen serieuze kandidaten voor het EK. Op het middenveld is in principe plek voor zeven selectiespelers. Mark van Bommel (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV) en Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur) staan niet ter discussie. Georginio Wijnaldum (PSV), Schaars en Emanuelson moeten knokken voor een plaats.

Aanval

Natuurlijk, Bas Dost is met 32 doelpunten voor SC Heerenveen topscorer van de eredivisie, maar dat hij niet door Van Marwijk geselecteerd is, is op zich wel te begrijpen. De spits heeft de pech dat hij voor zijn positie concurrentie heeft van Robin van Persie (topscorer van de Premier League), Klaas-Jan Huntelaar (topscorer in de Bundesliga) en Luuk de Jong. Luciano Narsingh en Ola John zijn als vleugelspelers enkele van de revelaties van de eredivisie die wel mogen komen.

Ibrahim Afellay is er ook weer bij. De aanvaller van Barcelona stond zeven maanden aan de kant wegens een knieblessure, maar maakte vorige week zijn rentree bij Barça. Naast Afellay zijn Huntelaar (Schalke), Dirk Kuijt (Liverpool), Van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München) zeker. De Jong (FC Twente) kreeg de laatste interlands onder Van Marwijk altijd wel speelminuten, Jeremain Lens (PSV) zat ook eerder bij de selectie, maar speelde dit seizoen alleen de laatste twee maanden sterk. Narsingh (SC Heerenveen) en John (Twente) zijn voor de toekomst. NRC