Eigenaar Costa Concordia keert slachtoffers twee miljoen uit

Het wrak van de Costa Concordia, eind januari. Foto AFP / Filippo Monteforte

Van de 456 Fransen die aan boord waren van de Costa Concordia toen het cruiseschip in januari voor de Toscaanse kust zonk, ontvangen er 235 een schadevergoeding van bij elkaar ruim twee miljoen euro van Costa Cruises, de eigenaar van het schip.

De schipbreukelingen ontvangen volgens een advocaat in de zaak een bedrag van negenduizend euro, zo meldt persbureau AFP vanavond. Er waren 462 Fransen aan boord van de Costa Concordia. Hiervan zijn er zes overleden tijdens de scheepsramp. In totaal had het schip ruim 4200 passagiers aan boord waarvan er vermoedelijk 32 mensen om het leven zijn gekomen.

Het grote cruiseschip zonk op 13 januari voor de Toscaanse kust bij het Italiaanse eilandje Giglio, nadat het op de rotsen voer.

De kapitein van de Concordia, Francesco Schettino, wordt ervan beschuldigd het ongeluk te hebben veroorzaakt door het schip te dicht langs de kust te sturen. Schettino staat nog onder huisarrest in Napels. Ciro Ambrosio, de eerste officier op het cruiseschip en een van de verdachten, liet zijn advocaat eerder zeggen dat de kapitein zijn leesbril niet op had ten tijde van het vastlopen van de Costa Concordia. Een rechter moet gaan beslissen of er eigenlijk wel reden is voor een proces tegen de kapitein en enkele andere verdachten.

    • Annemarie Coevert