Aanbesteding ov gaat gewoon door

De verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat gewoon door. Eerder schreven wij hier op basis van persbureau Novum dat het wetsvoorstel van demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) van de baan zou zijn.

Wel werd er vandaag een wetsvoorstel verworpen waarmee de Wet personenvervoer 2000 zou worden aangepast aan enkele Europese richtlijnen. De PVV hielp de tegenstemmers aan een meerderheid. Alleen CDA, VVD en SGP stemden voor.

Politiek redacteur Oscar Vermeer:

“In de wet staat dat het openbaar vervoer moet worden aanbesteed. Vandaag werd er gestemd over een kleine wijziging om het meer in lijn te brengen met de Europese regels. Aan de aanbesteding verandert dus helemaal niks. Die gaat gewoon door en dit is allemaal geen nieuws.”

Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn de laatste drie steden waar het openbaar vervoer nog niet is aanbesteed. Dit werd in 2000 verplicht gesteld. Schultz wil dat de grote steden het ov ook aanbesteden, waarmee 120 miljoen euro moet worden bespaard. Het busvervoer in Rotterdam is al aanbesteed en voor de bussen in Den Haag loopt de procedure al. In Amsterdam moet de procedure voor de aanbesteding van bus- en tramvervoer nog beginnen.

De vervoersbedrijven hebben enkele malen actie gevoerd uit protest tegen de aanbestedingen en de bezuinigingen. Afgelopen november werd het vervoer voor 24 uur platgelegd.