Eerste hypotheek met extra aflossen zonder boete

De loterij winnen en je hypotheek zonder boete in één klap aflossen. Het laatste kan vanaf volgende maand bij ABN-dochter Florius. De hypotheekbank is naar eigen zeggen de eerste die extra aflossen aanbiedt zonder meerkosten.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers, tot nu toe ook bij Florius, mogen klanten per jaar 10 tot 15 procent van de totale hypotheekschuld extra aflossen bovenop de maandelijkse betalingen. Meer aflossen kost meer geld, omdat de bank rente-inkomsten derft als de hypotheek sneller is afbetaald. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Met de nieuwe voorwaarden wil Florius tegemoet komen aan klanten die meer willen aflossen, bijvoorbeeld omdat de waarde van hun huis is gedaald tot onder de hypotheekschuld, zegt directeur Joost Hembrecht. „We krijgen telefoontjes, zelfs brieven, van mensen die zeggen ‘Meneer Hembrecht, ik wil en kan wel meer aflossen, maar uw regels verhinderen dat.”

Anderzijds hebben banken meer kapitaal nodig door strengere kredieteisen. Ook maakt de waardedaling van huizen dat het onderpand van banken slinkt. Om zich in te dekken tegen de risico’s van eventuele restschulden, hebben banken meer geld in kas nodig. „Het is win-win”, zegt Hembrecht. „Voor de klant die meer wil aflossen, voor ons als stabiele hypotheekbank.”

De nieuwe aflossingsregels gelden zowel voor nieuwe als huidige klanten van Florius (150.000 hypotheken ter waarde van in totaal 25 miljard euro). Voorwaarde is wel dat de hypotheek wordt afbetaald met eigen geld, niet met een lening.

Het is een „welkome ontwikkeling” voor „een kleine groep mensen”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Jongeren kunnen vaak niet sneller aflossen, het zijn eerder oudere huizenbezitters met hogere inkomens. „Het speelt meestal na een erfenis”, aldus De la Porte.