Deense Giro weer in teken valpartij

De derde etappe van de Ronde van Italië werd gisteren ontsierd door een valpartij voor de finish. Slachtoffers: de Amerikaan Phinney en de Engelsman Cavendish.

De derde etappe van de Giro d’Italia werd gisteren voorafgegaan door een minuut stilte. In de Deense startplaats Horsens bracht het peloton een eerbetoon aan Wouter Weylandt.

De Belgische renner overleed vorig jaar in de derde etappe van de Italiaanse wielerronde na een val in de afdaling van de Passo del Bocco. Een jaar eerder was zijn naam ook al verbonden aan de derde etappe in de Giro. Toen kwam Weylandt als winnaar over de streep in de etappe van Amsterdam naar Middelburg.

Ook de burgemeester van Horsens, waar gisteren zowel de start als de finish was, werd in het peloton herdacht. Hij overleed vorige week tijdens een fietstochtje aan een hartaanval.

Uitgerekend deze derde etappe, de laatste op Deense bodem, werd gisteren ontsierd door een zware val – net als de etappe van zondag – waarbij onder anderen Mark Cavendish en rozetruidrager Taylor Phinney betrokken waren.

Na 190 kilometer, in de laatste meters voor de finish, week de Italiaan Roberto Ferrari plotseling van zijn lijn en reed zo concurrent Cavendish onderuit. De wereldkampioen, zondag winnaar van de tweede etappe, nam enkele renners mee in zijn val. De Brit had in de sprint een goede kans gehad om te winnen.

Phinney bleef na afloop een tijd aangeslagen op de grond zitten. Omdat de val in de laatste drie kilometer plaatsvond, verliest hij geen tijd en blijft hij leider van het algemeen klassement. De renner van BMC werd na afloop naar een ziekenhuis vervoerd.

Cavendish reageerde na afloop woest en laakte op Twitter het rijgedrag van Ferrari, die de valpartij had veroorzaakt. De Italiaan zou tegen journalisten hebben gezegd dat hij niet kan zien wat er achter hem gebeurt en dat dit hem niet kan schelen. Volgens Cavendish zou Ferrari zich moeten schamen om de „Pink, Red & World Champ jerseys” uit te schakelen.

Ook vindt Cavendish dat Ferrari zwaar gestraft zou moeten worden: „Gaat het team van Roberto Ferrari of de UCI het juiste doen? Andere rijders, onder wie ikzelf, zijn voor veel minder naar huis gestuurd”, twitterde hij. Maar de organisatie van de Giro heeft al gezegd dat Ferrari morgen gewoon op Italiaanse bodem mag starten in de vierde rit. En ook zijn ploeg zal de renner niet uit de Giro halen.

De Amerikaanse klassementsleider Phinney kan op de rustdag vandaag – de hele karavaan vliegt van Jutland naar het Italiaanse Verona – zijn verwondingen laten behandelen. Hij hoopt morgen gewoon aan de start te verschijnen in de ploegentijdrit.

Matthew Goss kreeg gisteren weinig mee van de valpartij. De Australiër won de massasprint en behaalde zijn eerste seizoenszege. De Argentijn Juan José Haedo en de Amerikaan Tylar Farrar tweede en derde.