De rijkste man ter wereld wil een deel van KPN. Wie is Carlos Slim?

De Mexicaan Carlos Slim Helú, al drie jaar op rij de rijkste man ter wereld. Foto AFP / Luis Acosta

Met een geschat vermogen van 69 miljard dollar voert de Mexicaan Carlos Slim Helú al drie jaar op rij de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld aan. Nu wil hij met zijn bedrijf América Móvil een belang van 28 procent in KPN nemen. Wie is deze man?

Hij verdient 28 miljoen dollar per dag

Op Twitter heeft Slim ruim 175.000 volgers. Ondanks dat hij nog nooit een tweet heeft verstuurd - hij heeft niet zoveel met computers. Wel heeft hij een eigen museum, ruim tweehonderd verschillende bedrijven en - uiteraard - een eigen lemma op Wikipedia. Daar wordt de enorme rijkdom van de man in perspectief geplaatst:

“Slims bezittingen vormen vijf procent van het totale Mexicaanse bruto nationaal product, hij verdient gemiddeld $28 miljoen per dag en zijn bedrijven omvatten in waarde een derde van de Mexicaanse beurs.”

Hij is ook bekend onder de bijnaam el Monopolista

De rijkste man ter wereld woont in een land waar bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In Mexico is Slim bekend onder vele bijnamen: el Rey Midas, el Conquistador, el Ambicioso, el Gran Capitalista en el Ingeniero. Met de groei van zijn rijkdom werd echter vooral zijn minder vleiende bijnaam gangbaar: el Monopolista. De 72-jarige Mexicaan heeft in zoveel sectoren van de Mexicaanse economie een belang dat zijn oppermacht wordt gevreesd, schreef huidig Spanje-correspondent Merijn de Waal in 2007 in NRC Handelsblad.

“Hij werd rijk door bij een privatisering voor een prikkie het Mexicaanse staatstelecombedrijf Telmex op te kopen. Het staatsmonopoly van Telmex bleef ook in de private handen van Slim onaangetast. Bellen is hierdoor nog steeds erg duur in Mexico. Laat tegen een willekeurige Mexicaan Slims naam vallen en een klaagzang over de dure beltarieven volgt.”

Hij profileert zich als filantroop…

Daarom probeert Slim zich vooral te profiteren als iemand die zich met liefdadigheid bezighoudt. Zo is hij bijvoorbeeld bezig met opzetten van een digitale bibliotheek. Geen nieuwe iTunes, maar een daadwerkelijke bibliotheek waar arme Mexicanen een laptop kunnen lenen, zo vertelde hij onlangs in dit weinige kritische interview met Forbes.

…maar is vooral goed in zakendoen

Daarnaast werd de historische wijk van Mexico-Stad met steun van Slim gerestaureerd. Hij profileert zich tegenwoordig graag als filantroop, maar hij is vooral goed in zakendoen. Hij sloeg zijn grote slag met de aankoop van staatstelefoonbedrijf Telmex in 1990. Hij kocht het bedrijf voor “de vriendenprijs” van 443 miljoen dollar – naar verluidt tweederde van de werkelijke prijs. Hij maakte het bedrijf snel winstgevend en inmiddels heeft het bedrijf 80 procent van de Mexicaanse markt in handen en het mobiele filiaal Telcel 70 procent.

Het zakendoen leerde hij al jong van zijn vader, schreef De Waal in een profiel toen Slim Bill Gates als rijkste man ter wereld voorbij streefde.

“Julián Slim ontvluchtte in 1902 als veertienjarige Libanon, om niet in het leger te hoeven van de bezettende Ottomanen. Net als veel andere christelijke landgenoten die omstreeks de eeuwwisseling naar Mexico komen, ontwikkelt hij zich tot een succesvol zakenman. Zijn eerste onderneming, een buurtwinkel in Mexico-Stad, breidt zich snel uit. De boekhoudlessen die hij zijn zes kinderen geeft slaan vooral aan bij Carlos, de vijfde, zo beschrijft biograaf José Martínez in Carlos Slim (2002). In interviews noemt Slim zijn fascinatie voor getallen, rijtjes, sparen, ordenen de sleutel tot zijn zakelijk succes. “Cijfers praten met me”, zegt hij.

Na zijn studie civiele techniek reist hij een paar jaar rond, naar de VS en andere landen in de regio. Terug in Mexico begint hij aan de opbouw van zijn imperium door in de booming jaren zeventig veel geld te verdienen in onroerend goed. Bij zijn huwelijk krijgt hij 1 miljoen pesos van zijn moeder cadeau. Maar in plaats van een huis te bouwen voor het te stichten gezin, zoals onder Libanezen gebruikelijk, bouwt hij een heel appartementencomplex. Zelf betrekken ze een woning, de rest verhuren ze. Die sobere levenstijl kenmerkt Carlos.”

Hij heeft een sobere levenstijl

Er zijn slecht enkele uitspanningen die Slim zich veroorlooft, schrijf De Waal.

“Hij is kettingroker van Cubaanse sigaren van het merk Cohibas. Maar die steekt hij aan met, zo merkte een interviewer van het Argentijnse dagblad Clarín, een wegwerpaansteker van zijn eigen Telmex.”

Daarnaast is Slim een groot kunstliefhebber. In een museum dat hij voor zijn overleden vrouw oprichtte, Museo Soumaya, hangen werken van onder andere Diego Rivera, Rufino Tamayo, El Greco, Gauguin, Degas, Miró, Van Gogh en Dalí. En een kwart van de circa 600 vierkante meter museumvloer beslaat zijn omvangrijke collectie met werken van Auguste Rodin.

Er hangt echter geen één schilderij van zijn landgenote Frida Kahlo. Die zijn erg duur, stelt de conservator in het stuk van De Waal. Zelfs voor een multimiljardair kan een schilderij te duur zijn.

Het Museo Soumaya van Slim. Gratis te bezoeken in Mexico-stad

    • Lex Boon