Daar gaan ze weer, hard onderuit

De derde etappe van de Ronde van Italië werd ontsierd door een massale valpartij vlak voor de finish. Slachtoffers: Phinney en Cavendish.

TOPSHOTS Sprint favorite Mark Cavendish (C, red jersey) and overall leader Taylor Phinney (L, pink jersey) sit on the ground 100 meters from the finish line on May 7, 2012 after falling at the end of the third stage of the Giro d'Italia in Horsens, Denmark. AFP PHOTO /LUK BENIES
TOPSHOTS Sprint favorite Mark Cavendish (C, red jersey) and overall leader Taylor Phinney (L, pink jersey) sit on the ground 100 meters from the finish line on May 7, 2012 after falling at the end of the third stage of the Giro d'Italia in Horsens, Denmark. AFP PHOTO /LUK BENIES AFP

De derde etappe van de Giro d’Italia werd gisteren voorafgegaan door een minuut stilte. In startplaats Horsens in Denemarken bracht het peloton een eerbetoon aan Wouter Weylandt, de Belgische wielrenner die een jaar geleden overleed in de derde etappe van de wielerronde na een val in de afdaling van de Passo del Bocco. Een jaar eerder was zijn naam ook al verbonden aan de derde etappe. Toen kwam Weylandt als winnaar over de streep in de etappe van Amsterdam naar Middelburg.

Ook de burgemeester van Horsens, waar gisteren zowel de start als de finish was, werd herdacht. Hij overleed vorige week tijdens een fietstochtje aan een hartaanval.

Uitgerekend deze beladen derde rit, de laatste op Deense bodem, werd ontsierd door een zware val – net als de etappe van zondag – waarbij onder anderen Mark Cavendish en rozetruidrager Taylor Phinney betrokken waren.

Na 190 kilometer, in de laatste meters voor de finish, week Androni-sprinter Roberto Ferrari plots uit naar de rechterkant van de weg en reed Cavendish onderuit. De wereldkampioen, zondag winnaar van de tweede etappe, nam enkele renners mee in zijn val. De Brit had in de sprint een goede kans gehad om te winnen. Phinney bleef na afloop een tijd aangeslagen op de grond zitten. Onduidelijk is of de Amerikaan morgen na de rustdag van vandaag van start kan gaan.

De Australiër Matthew Goss kreeg weinig mee van de valpartij. De renner van Greenedge won de massasprint in Horsens en behaalde zijn eerste zege van het seizoen. De Argentijn Juan Jose Haedo en de Amerikaan Tylar Farrar werden respectievelijk tweede en derde.

Omdat de val in de laatste drie kilometer plaatsvond, verliest Phinney geen tijd en blijft hij leider van het algemeen klassement. De renner van BMC werd na afloop wel direct naar het ziekenhuis vervoerd en kon zijn roze trui op het podium niet in ontvangst nemen.

Cavendish reageerde na afloop woest en haalde hard uit op Twitter naar Roberto Ferrari, die de valpartij had veroorzaakt. De Italiaan zou tegen journalisten gezegd hebben dat hij niet kan zien wat er achter hem gebeurt en dat het hem niet kan schelen. Volgens Cavendish zou Ferrari zich moeten schamen om de „Pink, Red & World Champ jerseys” uit te schakelen.

Ook vindt Cavendish dat hij zwaar gestraft moet worden: „Gaat het team van Roberto Ferrari of de UCI het juiste doen? Andere rijders, onder wie ikzelf, zijn voor veel minder naar huis gestuurd”, twitterde hij. Maar de organisatie van de Giro heeft al gezegd dat Ferrari morgen gewoon mag starten in de vierde rit. En ook zijn ploeg zal de renner niet uit de Giro halen.

Cavendish sloot ondanks zijn woede nog wel positief af met een felicitatie voor winnaar: @mattgoss1986. „Congratulations dude. Proper decent bloke”. NRC