CSM kiest het betere bedrijf

Gisteren maakte CSM bekend dat de bakkerijdivisie in de verkoop gaat. Beleggers en aandeelhouders reageerden positief. De kans is groot dat het nieuwe CSM straks zélf een overnameprooi is.

Hij zei het op alle mogelijke manieren: 2011 is geen jaar waar CSM met voldoening op terugkijkt. „Het was een moeilijk jaar.” „Niet een jaar waar wij tevreden mee zijn.” „Dit was een jaar zoals je het nooit meer wil zien.”

Het moge duidelijk zijn: bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer baalt van de resultaten die zijn CSM vorig jaar behaalde. De omzet van ’s werelds grootste leverancier van bakkerijproducten en producent van melkzuurtoepassingen, groeide weliswaar met 4 procent, maar het bedrijfsresultaat daalde met 30 procent. De koers van het aandeel halveerde.

Gisterochtend, luttele uren voor de jaarvergadering ’s middags in een hotel bij Schiphol begon, bracht CSM groot nieuws naar buiten: het bedrijf wil de bakkerijdivisie verkopen om zich uitsluitend op biotechnologie te kunnen richten.

Dat is een rigoureuze stap. De bakkerijdivisie was vorig jaar goed voor een omzet van 2,4 miljard, de bio-techtak bracht 700 miljoen euro op. In de bakkerijdivisie (Bakery Supplies) werkt 90 procent van het personeelsbestand van CSM, wereldwijd zo’n 8.700 mensen. Alleen melkzuurproducent Purac uit Gorinchem en het Amerikaanse Caravan Ingredients blijven over. CSM verwacht flink te kunnen groeien als producent van melkzuur (-derivaten) voor de voedings-, verpakkings- en farmaceutische industrie.

Op de aandeelhoudersvergadering werd vrij tam op het nieuws gereageerd. Alleen Wim Swarte van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had kritiek. „Het is alsof u ons de pil in drie fasen toedient. Eerst kwam u met twee winstwaarschuwingen, toen kondigde u een reorganisatie aan en nu maakt u bekend dat u het grootste deel van het bedrijf wilt verkopen. Dat is nogal wat. Het laat zien dat het beleid dat u heeft ingezet, faalt.”

Hoetmer weerspreekt dat. „Ik weet niet of de VEB de strategie van CSM volledig tot in de punten heeft begrepen”, zei hij vanochtend in een telefonische reactie. „Jaren geleden hebben wij al afscheid genomen van de zoetwaren/suikerdivisie. En al die tijd zeggen wij al dat Bakery Supplies cash genereert om de biotechnologie te laten groeien.”

Maar inmiddels genereert de bakkerijdivisie niet meer genoeg om beide bedrijfsonderdelen te kunnen bekostigen, legde Hoetmer ook tijdens de jaarvergadering uit. „Dan moet je een keuze maken. En uit twee goede bedrijven hebben wij het betere bedrijf gekozen.”

Een verstandig besluit, meent ING-analist Gerard Rijk. „Het was noodzakelijk dat er überhaupt een beslissing genomen werd. Er gaan geruchten dat de aandeelhouders ontevreden waren. De richting die CSM nu kiest, is voor alle partijen de beste uitkomst.”

Het nettoverlies van 174,3 miljoen euro dat CSM vorig jaar rapporteerde, was grotendeels te wijten aan een afschrijving van 249 miljoen op de bakkerijdivisie. De hoge grondstofprijzen kostten CSM de afgelopen jaren honderden miljoenen.

Met de opbrengst van Bakery Supplies – volgens Rijk tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro – kan CSM zijn schuld terugdringen om daarna weer in de biotechnologie te investeren met kleinere acquisities.

Analisten houden er rekening mee dat CSM straks zélf een interessante overnamebuit is. Wat er overblijft van CSM is volgens Rijk een „hapklaar brokje” om te worden overgenomen. „Potentiële kopers wilden niet de ballast van de bakkerijdivisie. Die horde is nu weggenomen.”

Beleggers reageerden positief. Het aandeel van CSM schoot gisteren op de Midkap-index omhoog met 18,5 procent en eindigde op 12,94 euro.

„Ik kreeg gisteren direct de vraag of ik nog wel bestuursvoorzitter wil zijn van een bedrijf met een omzet van ‘slechts’ 700 miljoen euro”, zegt Hoetmer. „Maar ik ben niet zo gericht op de grootte van het bedrijf: ik kijk veel liever naar de mogelijkheden en groeipotentie van de biotechnologie.” Dit jaar gaat hij op zoek naar een koper voor Bakery Supplies, vervolgt hij. Volgend jaar gaat hij met de bio-techtak aan de slag. „Dan zijn we twee jaar verder. Het is nu nog te vroeg om te speculeren over wat er daarna gaat gebeuren.”