‘CIA voorkwam Al-Qaeda-aanslag’

The lobby of the CIA Headquarters Building in McLean, Virginia, in this August 14, 2008 file photograph. The revelation that militants sought to attack an airliner with an improved "underwear bomb" in a plot foiled by U.S. and allied authorities shows their determination to build bombs that can pass through airport security, U.S. officials said. Senator Dianne Feinstein, chairman of the Senate intelligence committee congratulated the CIA on May 7, 2012 for "thwarting this reported plot by AQAP to destroy a U.S.-bound airliner using a specific type of bomb that is of new design and very difficult to detect by magnetometer." REUTERS/Larry Downing/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS CONFLICT) De lobby van het hoofdkantoor van de CIA in McLean, Virginia. Foto Reuters / Larry Downing

De CIA heeft een bomaanslag door de Jemenitische tak van Al-Qaeda op een vliegtuig voorkomen. De aanslag kwam een jaar na de dood van terreurleider Osama bin Laden. Dat hebben Amerikaanse bronnen tegen persbureau AP gezegd.

Terroristen zouden gebruik hebben willen maken van een modernere versie van de onderbroekbom die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab tijdens kerst 2009 tot ontploffing wilde brengen in een vliegtuig. De nieuwe bom paste ook in een onderbroek, maar beschikte over een geavanceerder ontstekingsmechanisme.

De potentiële zelfmoordterrorist zou zelf hebben mogen kiezen welk toestel richting de Verenigde Staten hij tot doelwit wilde maken.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie (en voormalig CIA-baas) Leon Panetta laat dit incident zien dat iedereen alert moet blijven om de veiligheid in de VS te waarborgen.