Buitenstaander in eigen leven

Het uur van de wolf: Memoires van een vergeetal, leven en werk van René DaniëlsNed 2, 23.00-23.50 uur.

Het slotbeeld uit de documentaire Memoires van een vergeetal is veelzeggend. In het Camden Arts Centre in Londen wordt een expositie van René Daniëls geopend. De pers luistert naar de curator, die vol overgave vertelt over het unieke werk. Maar de aanwezigen hebben hun ruggen gekeerd naar de maker ervan. Zelf zit Daniëls stilletjes op de gang – een buitenstaander in zijn eigen leven.

Over kunstenaar René Daniëls wordt vaak gepraat alsof hij al dood is. In 1987 kreeg hij een hersenbloeding. Praten lukt niet meer en schilderen gaat alleen nog met uiterste inspanning van zijn linkerhand. Zijn oeuvre is abrupt in tweeën gedeeld: het werk van vóór ‘de pokerslag’, zoals vriend Dick Verdult de beroerte noemt, levert op veilingen tonnen op. Het werk van erna wordt nauwelijks serieus genomen.

Voor zijn aangrijpende portret nam filmmaker Jan Thijssen de inmiddels 62-jarige kunstenaar mee naar plekken van vroeger. Zoals New York, waar zijn oude galeriehouders beleefd naar zijn laatste viltstiftschilderijtjes kijken. „It feels like your old work”, zegt een van hen. Maar het is duidelijk dat ze vooral beleefd probeert te zijn.

Charles Esche van het Van Abbemuseum, waar zaterdag een Daniëlstentoonstelling opent, is de enige die iets inhoudelijks zegt over het recente werk: „De stijl is anders, maar wat er in zijn hoofd omgaat, is nog net zo interessant als toen.”

Sandra Smallenburg