Annan: alleen vredesplan kan burgeroorlog Syrië voorkomen

Kofi Annan veroordeelt vandaag wederom het voortdurende geweld in Syrië. Foto AP/Scanpix Sweden

Het zespunts-vredesplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan is het laatste redmiddel om Syrië te behoeden voor een burgeroorlog, waar gevechten en massale arrestaties nog steeds aan de orde van de dag zijn. Dat zei Annan vanmiddag tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in Genève.

Annan meldt volgens persbureau AP dat het gebruik van zware wapens momenteel afneemt, maar het geldende staakt-het-vuren wordt nog steeds dagelijks geschonden. Annan sprak vandaag dat er “een onaanvaardbaar niveau van geweld en misbruik” plaatsvindt. Ook worden er nog grote aantallen burgers gearresteerd door de militairen van president Assad. Het vredesplan, waar de wapenstilstand onderdeel van uitmaakt, is volgens Annan “geen verbintenis met een open einde, maar mogelijk de laatste kans om een burgeroorlog te voorkomen.”

‘Vredesplan ligt op schema’

Annan zei afgelopen vrijdag nog dat het vredesplan ondanks de meldingen van schendingen van de wapenstilstand op schema ligt. Militair ingrijpen beschouwde hij dan ook als een middel dat niet zomaar ingezet dient te worden:

“Militair optreden moet echt het laatste redmiddel zijn. Het zal in sommige situaties noodzakelijk zijn, maar de beslissing moet nooit lichtvaardig genomen worden. “

De Verenigde Staten meldden een week geleden dat een nieuwe internationale aanpak misschien nodig is als Annans plan mislukt. Er werden daarnaast beschuldigden richting de Syrische president Bashar al-Assad geuit dat hij geen enkele moeite doet om het vredesplan uit te voeren.

Volgens de chef van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, wordt het staakt-het-vuren dat officieel op 12 april is ingegaan, zowel door de autoriteiten als de gewapende oppositie geschonden. Ladsous wilde niet zeggen welke zijde het bestand het meest schendt.

‘Regering Assad dwarsboomt uitvoering vredesplan’

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, schreef eerder dat de regering van Assad de uitvoering van het vredesplan in de weg staat:

“Annans idee is dat het geweld dusdanig kan worden verminderd dat een dialoog kan beginnen tussen oppositie en regime over hervormingen en een overgang naar een acceptabeler bewind. Het grote probleem is dat de regering van president Assad best wil praten en ook te allen tijde klaar staat om hervormingen te beloven, maar heeft aangetoond koste wat het kost aan de macht te willen blijven. Het grootste deel van de oppositie wil helemaal niet praten, of als het dan moet, alleen over het aftreden van Assad en zijn bewind. Maar dat staat niet in Annans plan.”

Er zijn momenteel 24 VN-waarnemers in Syrië die op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van het Syrische leger uit de steden moeten toezien. De Syrische troepen zeggen zich te houden aan de wapenstilstand, zoals afgesproken in het vredesplan, maar er vallen nog altijd dagelijks doden.

Het Internationale Rode Kruis meldt vandaag dat naar schatting anderhalf miljoen Syrische burgers momenteel geen toegang hebben tot basisbehoeften als water, voedsel en onderdak. De hulporganisatie voorziet momenteel zo’n 100.000 Syriërs van voedsel. Annan roept de Syrische regering dan ook op om “de voorwaarden voor het opvoeren van de humanitaire hulp zonder vertraging te accepteren.”

    • Annemarie Coevert