Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Advies aan Leers: schrap termen ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’

De begrippen ‘autochtoon’, ‘westerse allochtoon’ en ‘niet-westerse allochtoon’ moeten niet meer door de overheid worden gebruikt. Daarvoor pleit de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) vanochtend in een brief (PDF) aan demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers.

De begrippen 'autochtoon', 'westerse allochtoon' en 'niet-westerse allochtoon' moeten niet meer door de overheid worden gebruikt, vindt de RMO. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser.

De begrippen ‘autochtoon’, ‘westerse allochtoon’ en ‘niet-westerse allochtoon’ moeten niet meer door de overheid worden gebruikt. Daarvoor pleit de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) vanochtend in een brief (PDF) aan demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers.

Ook de categorieën ‘eerste’ en ‘tweede generatie’ moeten volgens het adviesorgaan voor de regering worden geschrapt.

De raad schrijft in het “ongevraagde briefadvies” dat bij de overheid tegenwoordig niet de afkomst maar de toekomst telt bij het maken van beleid. Hierdoor is etnische categorisering overbodig geworden. In de Gemeentelijke Basis Administratie moet voortaan alleen staan waar migranten zijn geboren en niet waar de ouders vandaan komen.

Update 12.44 uur: Leers heeft laten weten dat hij de termen blijft gebruiken. Volgens hem is dat nodig om te kunnen weten hoe het met migranten in de samenleving gaat.

Categorisering leidt tot ‘vreemde situaties’

Momenteel worden tot ‘westerse allochtonen’ personen gerekend met als herkomst een van de landen uit de werelddelen Europa (met uitzondering van Turkije), Noord-Amerika en Oceanië (onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Japan). Volgens de raad is er in Nederland hierdoor sprake van “etnische categorisering” doordat er onderscheid wordt gemaakt tussen ‘westers’ en ‘niet-westers’ en het feit dat het geboorteland van de ouders zwaarwegender is dan het geboorteland van de persoon zelf.

De raad vindt dat dit leidt tot “ogenschijnlijk vreemde situaties”:

Een in Marokko geboren persoon wiens ouders in Nederland zijn geboren, staat niet te boek als allochtoon, een in Nederland geboren persoon van wie een van de ouders in Marokko is geboren, wel. Een persoon met een ouder die in Indonesië is geboren, geldt als westers en een persoon met een ouder die in Zuid-Amerika is geboren, geldt als niet-westers. De kinderen van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, evenals prinses Máxima zelf, zijn niet-westerse allochtonen; prins Willem-Alexander en koningin Beatrix zijn westerse allochtonen.

Advies: beter ‘geboren in Nederland’ en ‘geboren in het buitenland’

Voor de statistieken moet de overheid volgens de raad voortaan gebruikmaken van de termen ‘geboren in Nederland’ en ‘geboren in het buitenland’ als het gaat om het geboorteland. Als het gaat om de nationaliteit moet gesproken worden over ‘Nederlanders’ en ‘vreemdelingen’.

Overigens vindt de raad dat iedereen in de samenleving vrij is om te spreken in etnische termen. Voor de overheid zouden er echter duidelijke begrenzingen zijn.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam reageert op Twitter op het advies:

Twitter avatar martijnvdam Martijn van Dam RMO-logica: als we niks meer vastleggen en het woord allochtoon afschaffen, dan heeft vast niemand het er meer over…