Zeg alleen dat je vrienden wil blijven als je dit écht wil

Liefdesverdriet doet letterlijk pijn. Mensen die gedumpt zijn en naar een foto van hun ex kijken, hebben dezelfde hersenactiviteit als bij fysieke pijn hebben. Dat wil je niemand aandoen. Het maakt het verbreken van een relatie verdomd lastig.

Uitmaken op een juiste manier vergt lef, maar scheelt daarna een hoop ellende. Een breuk is pijnlijk, daar kunnen we niets aan doen. Maar we kunnen de omstandigheden van de break-up wel zo gunstig mogelijk maken voor beide partijen.

1Wees zeker van je zaak. Het is belangrijk het zeker te weten voordat je begint aan het ongetwijfeld moeilijke gesprek. Weeg de voor- en nadelen af en zorg dat je zeker weet dat je niet verder wilt. Maak voor jezelf een lijstje met wat de redenen zijn voor de breuk. Dit behoed je niet alleen voor een onherstelbare fout, je staat ook sterker in je schoenen.

2Niet via Facebook. Ga er rustig voor zitten en doe het face-to-face. Maak het zeker niet uit per telefoon, via sms of nog erger, via Facebook. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het komt al te vaak voor. Het lijkt makkelijker, maar leidt onherroepelijk tot onbegrip. En je weet niet in welke situatie de ander zich bevindt wanneer hij/zij het slechte nieuws hoort. De pechvogel blijft achter met allerlei vragen en krijgt geen afsluiting. Daarnaast maken sociale media een breuk tot een publiek schouwspel. Weinig is zo vermakelijk als andermans ellende. Gun anderen dat plezier niet en houd het privé. Tenzij je aspiraties hebt om je eigen ‘real life soap’ te beginnen.

3Trek de pleister er in één keer af. Bij uitmaken gelden dezelfde regels als bij andere zogenoemde slechtnieuwsgesprekken. Houd geen ellenlange inleiding. Dit is niet alleen tergend voor je partner, die ongetwijfeld voelt dat er slecht weer op komst is, maar maakt het ook lastig voor jezelf. „Liefje, we moeten praten”, gecombineerd met een ernstige blik zegt vaak al genoeg. Geef kort aan dat je ongelukkig bent en trek de spreekwoordelijke pleister er vervolgens in één keer af.

4Geef geen hoop. De verleiding kan groot zijn voorzichtige woorden te gebruiken. Pas hiermee op. Als je besloten hebt dat dit het einde is, maak dat dan ook duidelijk. Laat de ernst van de situatie doorklinken in het gesprek. Het achterlaten van onterechte hoop op verzoening maakt het voor je toekomstige ex alleen maar moeilijker. Tijdens het gesprek zal de ander misschien proberen je over te halen op je beslissing terug te komen. Maak dan tactvol duidelijk dat je besluit vaststaat. Langer aanmodderen is voor niemand leuk. Zeg alleen dat je vrienden wil blijven als je dit écht wil, niet om de klap te verzachten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

5Zoek afleiding. Zorg er na de breuk voor dat je afleiding hebt en zoek vrienden of vriendinnen op. Gevoelens van schuld, eenzaamheid en verdriet kunnen ertoe leiden dat je alleen maar in bed wilt liggen of voor de tv hangen. Maar daarvan is nog nooit iemand zich beter gaan voelen. Doe dus iets. Maak een strandwandeling, ga nachtvissen; het maakt niet uit wat. Of ga de kroeg in, want een betere smoes om diep in het glaasje te kijken is er niet.

Deze tijd biedt ook een kans om verschillende nieuwe dingen uit te proberen. De beste nummers zijn geschreven onder invloed van liefdesverdriet, dus misschien is dit het moment om eindelijk eens wat te doen met je artistieke ambities. Voor sommigen werkt het ook zich op het werk te storten. Maar onthoud: het stikt van de vissen in de zee. Hierbij is voorzichtigheid geboden – wees niet te gulzig met je hengel of visnet. Voordat je het weet, moet je weer een vis terugwerpen.