Verkiezingen in Syrië slechts afleidingsmanoeuvre voor schending bestand

Syrische vrouwen in Damascus lopen voorbij verkiezingsposters met kandidaten voor het parlement. Foto AP / Bassem Tellawi

Syrië bereikt een mijlpaal op het gebied van politieke hervormingen. Zo duiden de autoriteiten na veertien maanden van geweld en opstand tegen het regime de parlementaire verkiezingen die vandaag plaatsvinden. Maar de oppositie is afwezig omdat leiders zijn opgepakt of gevlucht. Feitelijk verandert er niets.

Voordat de stembussen vanochtend opengingen werd de realiteit in het door Bashar al-Assad geregeerde land nog benadrukt. In de oostelijke provincie Deir al-Zor werd hevig gevochten tussen presidentstroepen en opstandelingen. Vijf van hen werden gedood, meldt Reuters. In Damascus werd bij huiszoekingen een jongen gedood.

Gisteren werd ook al gevochten in Deir al-Zor. Bij een offensief van de rebellen met raketten tegen legertanks zouden tientallen doden zijn gevallen. Vanuit Beiroet riepen oppositieleden in ballingschap Syriërs op de parlementaire verkiezingen vandaag te boycotten.

In tegenstelling tot verdreven leiders in de Arabische Lente zoals in Tunesië, Libië en Jemen kan Assad nog steeds buigen op genoeg steun binnen het leger en de alawitische bevolking. In het huidige parlement zit geen enkel lid van de oppositiepartijen die de verkiezingen van vandaag grotendeels boycotten. Zij vinden dat de gewijzigd grondwet, die nu toestaat dat nieuwe politieke partijen mogen worden opgericht, niets heeft veranderd.

‘Dit is weer een afleidingsmanoeuvre van het regime’

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten over de verkiezingen:

“Het Syrische regime mag het een mijlpaal noemen, maar in werkelijkheid is het gewoon een afleidingsmanoeuvre. Het staakt-het-vuren wordt nog altijd geschonden en dat is veel belangrijker dan deze verzoeningspoging. Eerder zagen we het ook al toen Syrië een referendum hield over een nieuwe grondwet. Dit referendum werd ook gepresenteerd als zogenaamd belangrijke politieke hervorming, terwijl het niet zoveel om het lijf had. Dat is nu weer het geval. Het regime ziet de verkiezingen als een bewijs van goede wil, maar feitelijk verandert er niet veel.”