Twijfels over Sneijder in voetbalstad Milaan

Door de 4-2 nederlaag van AC Milan in de derby tegen Inter werd Juventus gisteravond kampioen van Italië. Met dank aan Wesley Sneijder, die terugkeerde bij Inter.

Sneijder zwaait. Sneijder applaudisseert. Sneijder rekt. Sneijder strekt. Als Sneijder naar boven kijkt, ziet hij op een groot tv-scherm beelden van twee jaar geleden. 2010 was het succesvolste jaar uit de geschiedenis van zijn club Internazionale. Landstitel. Beker. Champions League. Wereldbeker.

Gisteravond, iets over achten, warmde Wesley Sneijder (27) zich op voor de beladen derby van zijn Inter tegen stadgenoot AC Milan. Het is zijn twintigste competitiewedstrijd van het seizoen, waarvan hij er vijf speelde als invaller. Daarin scoorde hij ‘slechts’ vier keer. Er zijn zorgen over Wesley Sneijder. Haalt hij deze zomer op het EK wel de vorm waarmee hij in 2010 Nederland naar de finale van het WK leidde?

Sneijder won twee jaar geleden onder leiding van succestrainer José Mourinho prijs na prijs voordat hij naar het WK ging. Maar nu beleeft hij een teleurstellend seizoen. In de Champions League waren de achtste finales het eindstation en in de competitie stond de cl;ub lange tijd op grote achterstand. De vaak geblesseerde Sneijder kon zijn stempel niet drukken op het spel van Inter.

De omstandigheden waren ook niet bepaald ideaal voor Sneijder sinds het vertrek van Mourinho naar Real Madrid. De nerazzurri hebben in twee seizoenen liefst vijf trainers gehad. Die vele trainerswisselingen hebben ook Sneijder geen goed gedaan, meent Arrigo Sacchi, eind jaren tachtig, begin jaren negentig de succescoach van AC Milan. „Een elftal is gebaat bij continuïteit. Telkens een nieuwe trainer werkt niet motiverend voor de spelers. Zeker niet voor Sneijder. En hij heeft als referentiepunt Mourinho, één van de beste trainers ter wereld.”

„Sneijder zal het je niet zeggen, maar hij wilde deze zomer weg”, zegt Alessandra Bocci, verslaggeefster van La Gazzetta dello Sport. „In werkelijkheid wilde Inter hem graag verkopen, omdat Sneijder toen nog een hoge marktwaarde had. Veel hangt nu af van de voorzitter, Massimo Moratti. Wil hij zijn sterspeler voor veel minder geld verkopen?”

Maar eerst nog het EK in Polen en Oekraïne. „Zijn jullie echt ongerust over de vorm van Sneijder?” herhaalt Sacchi de vraag, voorafgaand aan de wedstrijd. „Dat lijkt me niet nodig. Sneijder heeft zijn benen niet in één keer verloren. Het lijkt me een mentale kwestie, een kwestie van motivatie.”

Sneijder leek dit seizoen vaker in de roddelbladen te staan dan op de sportpagina’s. „Over zijn privéleven gaan talloze roddels”, weet Bocci. Over zijn toekomst bijvoorbeeld. Ligt die in de VS, waar zijn vrouw, actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, in Hollywood een carrière aan het opbouwen is? Of in Moskou, waar Spartak hem een salaris van zes miljoen euro in het vooruitzicht stelde? Bocci: „Wat in ieder geval waar is, is dat hij in toenemende mate in het nachtleven gesignaleerd wordt, maar tegelijkertijd blijft hij verwijderd van schandalen.”

Inter is verouderd en de verwachting is dat het elftal flink gerenoveerd zal worden. Sommigen zien in Sneijder de nieuwe leider. „Maar ik geloof niet dat hij dat wordt”, zegt Bocci. „Dat is geen kwestie van leeftijd, maar hij heeft het beste al gegeven aan Inter. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat hij nog lang blijft.”

Gisteravond blonk Sneijder vooral uit in ijver tijdens de spectaculaire stadsderby tegen Milan. De tachtigduizend toeschouwers kwamen aan hun trekken: goed voetbal, penalty’s, kansen, doelpunten. En toen de kruitdampen letterlijk en figuurlijk waren opgetrokken, stond het 4-2 voor Internazionale.