Tweede achter Ajax is een feestje waard

Feyenoord stunt met een tweede plaats, dankzij slimme aankopen en een topcoach.

NOVUM74:HULDIGING FEYENOORD:ROTTERDAM;06MAY2012-Aankomst spelersbus van Feyenoord bij de Kuip. De spelers van Feyenoord zitten op het dak van de bus.Novum/tv/str.tim versnel Novum TIM VERSNEL

Redacteur Voetbal

Heerenveen. De tweede plaats voor Feyenoord voelt voor de club als een hoofdprijs. Op de weg terug van Heerenveen naar Rotterdam stonden bij vrijwel ieder viaduct groepjes fans met rood-witte vlaggen te zwaaien. Het bestuur, de trainers en de spelers reden na de 3-2 overwinning in een roes terug naar de eigen Kuip. Feyenoord verraste vriend en vijand door zich te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League. De voetbaljaargang gaat voor de Rotterdamse club de boeken in als het seizoen van de herstelde reputaties. „Als één club dit verdient, dan is het Feyenoord wel”, zei de stralende coach Ronald Koeman gisteren.

Koeman en Feyenoord bleken veel beter bij elkaar te passen dan menigeen voor mogelijk had gehouden. De oud-voetballer was na mislukte avonturen bij Valencia en AZ op zoek naar eerherstel. Het zieltogende Feyenoord moest op zoek naar een nieuwe coach nadat de spelersgroep Mario Been had weggestemd. Zo werden Koeman en Feyenoord in elkaars armen gedreven. De clubleiding maakte de coach direct duidelijk dat er geen geld was om versterkingen aan te trekken. Sterker nog: de talenten Georginio Wijnaldum en Leroy Fer werden verkocht.

Het vertrouwen tussen de coach en de club was (nog) niet groot genoeg voor een meerjarig contract. Bij de club die vorig seizoen op de tiende plaats was geëindigd, was er slechts hoop op een ommekeer. Voor het seizoen durfde niemand hardop uit te spreken dat Feyenoord Europees voetbal moest halen. Een plek in het linkerrijtje was de bescheiden ambitie aan het begin van de competitie. Gaandeweg het seizoen moesten de ambities echter keer op keer worden bijgesteld.

Feyenoord sloeg de eerste grote slag op de transfermarkt. Aan de hand van de nieuwe technisch directeur Martin van Geel werd de selectie op ingenieuze wijze versterkt. Waar diens voorganger Leo Beenhakker met spelers als Fedor Smolov, Michael Lumb, Søren Larsen, Krisztian Simon en Jhonny van Beukering de ene na de andere miskoop had gedaan, lukte het Van Geel wel om met weinig middelen slim te opereren. Jordy Clasie, Karim El Ahmadi (teruggehaald), John Guidetti en Otman Bakkal bleken stuk voor stuk grote aanwinsten.

Koeman begon samen met zijn assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst met het smeden van een nieuwe ploeg. Dat ging met vallen en opstaan. Feyenoord wisselde goede optredens af met knullige nederlagen. De club werd in september vorig jaar ook nog eens opgeschrikt door een groep woedende fans die uit onvrede met het beleid van het clubbestuur het Maasgebouw wilden bestormen. De beelden van agenten die zich met getrokken pistolen verdedigden, gingen de hele wereld over. De club kon niet dieper zinken.

De clubleiding, de trainers en de spelers hielden echter vast aan de ingeslagen koers. In oktober vorig jaar behaalde Feyenoord een belangrijke morele overwinning met een 1-1 gelijkspel in de Arena tegen Ajax. De club, die een jaar daarvoor nog met 10-0 was vernederd door PSV, was voor het eerst in jaren beter geweest dan de aartsrivaal uit Amsterdam. De reputatie van Koeman als slimme tacticus in topwedstrijden groeide nadat Feyenoord ook had gewonnen van PSV en FC Twente.

Koeman slaagde erin het beste uit zijn spelers te halen. Aanvoerder Ron Vlaar groeide uit tot de leider van de defensie. Spelmaker Clasie maakte moeiteloos de overstap van Excelsior naar Feyenoord en heeft zich dit jaar in de kijker gespeeld. De eerder verguisde El Ahmadi speelde het beste seizoen uit zijn carrière, Bakkal liet wekelijks zien dat PSV hem ten onrechte had afgeschreven en voor Guidetti was Feyenoord de uitgelezen club om zichzelf als talentvolle spits van Manchester City te bewijzen. Jonge spelers als Erwin Mulder, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Miquel Nelom, Kelvin Leerdam en Jerson Cabral groeiden door, nadat ze onder Been stil hadden gestaan.

Feyenoord kreeg gisteren in het Abe Lenstra Stadion de beloning. In een curieus duel met Heerenveen, waarbij voor de Friese club een gelijkspel dodelijk was, leek Feyenoord in de tweede helft toch nog even de schlemiel van de laatste speelronde te worden. Maar na de openingstreffer van eredivisietopscorer Bas Dost toonde Feyenoord direct veerkracht met de gelijkmaker van Bakkal. Feyenoord kon daarna door doelpunten van Sekou Cissé en Elvis Manu uitlopen naar 3-1. Als dank mocht Rajiv van La Parra de eindstand op 3-2 voor Feyenoord bepalen.

Zowel Feyenoord als Heerenveen vierde gisteren uitbundig feest. De clubs die vorig seizoen nog de lachertjes van de eredivisie waren, presteerden vele malen beter dan verwacht. Het zal niet lang meer duren of een tweede plaats achter Ajax wordt in Rotterdam weer als een nederlaag beschouwd.