Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

‘Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker GroenLinks’

Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks.
Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks voor de komende parlementsverkiezingen.

Dat melden bronnen binnen de partij aan PowNews. Als Dibi zich inderdaad kandidaat stelt krijgt partijleider Jolande Sap concurrentie voor het lijsttrekkerschap.

Twitter avatar Rutger_zelf Rutger Castricum Vanavond in het PowNews: Tofik Dibi kandidaat lijsttrekker GroenLinks

Meerdere mensen zouden zich kandidaat gesteld hebben, bevestigde GroenLinks-partijvoorzitter Heleen Weening tegenover de camera van PowNews. Gisteren verstreek de deadline voor de aanmelding van kandidaten, wie zich allemaal nog meer beschikbaar hebben gesteld is onduidelijk.

Ook de NOS bericht over de kandidatuur van Dibi op basis van bronnen in Den Haag. Het Tweede Kamerlid zou dat in een brief aan de selectiecommissie van GroenLinks bekend hebben gemaakt. Een daadwerkelijke kandidatuur mag volgens de NOS gezien worden als een motie van wantrouwen naar partijleider Sap toe.

In zijn laatste tweets prijst Dibi de democratische lijsttrekkersverkiezingen bij veel andere partijen:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Bijzonder om lijsttrekkersreferenda te zien bij zoveel partijen. Hoort bij onze democratie. Zeker in een tijd waarin zoveel landen 1/2
Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi worstelen met eerlijke verkiezingen. Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend 2/2

‘Er zijn pas kandidaten als de Kandidatencommissie dat vindt’

Op de site van GroenLinks zegt de partij dat er “onduidelijkheid” is ontstaan over de procedure voor kandidaat-lijsttrekkers:

“Er zijn pas lijsttrekkerskandidaten als de Kandidatencommissie dat vindt. Wie solliciteert, moet namelijk voldoen aan het profiel voor lijsttrekker en krijgt dus sollicitatiegesprekken met de Kandidatencommisie. Hetzelfde geldt voor alle kandidaten. Op donderdag 31 mei maakt de Kandidatencommissie de voordracht van de lijsttrekkerskandidaten bekend en op 22 juni van de overige kandidaatkamerleden.”

Kandidaten mogen hun sollicitatie nog niet bekend maken

Kandidaten voor het lijsttrekkerschap konden zich tot 6 mei melden, maar mogen hun sollicitatie gedurende de sollicitatieprocedure niet publiekelijk bekend maken. Dat schrijft het campagneprotocol van GroenLinks voor. Publieke bekendmaking gebeurt bij de presentatie van het advies van de commissie op 22 juni.