StemBuma: blik op de toekomst, oog voor elkaar

Onder Sybrand van Haersma Buma (46, protestants) blijft het CDA de partij die ze is: degelijk en verdeeld.

Want hij wil dat het CDA voor alles een partij is die „verantwoordelijkheid” neemt. Hijzelf gebruikte het woord al vijf keer, toen hij zijn kandidatuur – niet zonder symboliek – presenteerde aan het Binnenhof. „Ik voel meer dan ooit verantwoordelijkheid voor het CDA, voor het land. Dat ga ik niet uit de weg.”

Van Haersma Buma ís het Haagse CDA. Hij werkt al tien jaar in de Tweede Kamer, begon als medewerker, is nu fractievoorzitter. Toch benadrukt hij, nu voor het eerst, dat hij „veel van Nederland heeft gezien, veel mensen heeft gesproken. Mensen die zich zorgen maken.” Waarover, zoal? „Het verlies van gemeenschap. Zij hebben recht op politici die er zíjn.”

De Fries wás er zeker. Hij is protegé van Maxime Verhagen, tegenwoordig nauwelijks een aanbeveling in de partij, steunde de PVV-gedoogcoalitie voluit en probeerde in het Catshuis Geert Wilders binnenboord te houden. Nu zegt hij: „Ik heb mijn buik ervan vol.” Maar hij staat meer dan welke andere kandidaat voor het CDA dat onderling verscheurd is, in de peilingen is weggezakt en in de publieke opinie wordt geridiculiseerd.

Zelf zegt hij liever dat hij „mocht bijdragen aan het team” dat aan het vernieuwen is. Hij was als adviseur bij de bijeenkomsten van de vernieuwingscommissie, maar leden omschrijven hem ook nu als weinig gepassioneerd.

Niettemin zegt hij over de vernieuwing: „Dat verhaal is ook mijn verhaal. Herstel van de eenheid is wat iedereen wil in het CDA.”