Stem wijzer, kies Keijzer

Het CDA als opgewekte, gevatte en vrouwelijke partij: het kán. Onder Mona Keijzer (43, katholiek) dan.

De Purmerendse wethouder Keijzer maakt snel carrière binnen de partij. Tot begin dit jaar was ze eigenlijk alleen maar bekend in haar eigen regio, en zelfs daar is de CDA-steun beperkt. Bij de laatste Kamerverkiezingen stemde nog maar 6 procent op het CDA.

Maar toen werd ze door partijvoorzitter Ruth Peetoom gevraagd plaats te nemen in de commissie die de nieuwe partijlijn moest bepalen, het Strategisch Beraad. Die commissie bestond al eens eerder – en de leden van toen werden daarna ook beeldbepalend: Ab Klink, Jan Peter Balkenende.

Meer nog dan het lidmaatschap van die commissie droeg Keijzers humor bij aan haar faam. Toen ze in januari op het podium zat om de bevindingen te presenteren, werd ze aangekondigd als een vrouw met een dubbelfunctie: wethouder en moeder van vijf zoons. Ze reageerde ad rem: „Het lijkt me dat de meeste vaders ook een dubbelfunctie hebben.” Ze had de lachers op haar hand en op de eerste rij knikten kabinetsleden vol bewondering.

Toen ze eerder dit jaar in deze krant werd voorgesteld, zei ze dat het ondanks alle malaise „een héérlijke tijd is om lid te zijn”. En al zou de partij bij de volgende verkiezingen nog een keer gehalveerd worden of zelfs in sommige steden worden weggevaagd: „We gaan hoe dan ook door met wat we doen!” Vanochtend voegde ze daar nog aan toe dat ze „deze tijd nodig heeft om van polarisatie tot participatie te komen.”

En haar leiderschap? Het enige wat we van haar weten is wat voor leider ze zelf zou willen zien, bij het CDA: „Een met een positief verhaal: daar hebben de mensen behoefte aan.”