Spelen voor Kampong is weer een eer

Hockeyclub Kampong wil terug naar de top. De ploeg plaatste zich gisteren voor de play-offs door een zege op Bloemendaal.

Utrecht. Voorzitter Martin van Nierop kan het amper geloven. Zijn club Kampong staat voor het eerst in de geschiedenis in de play-offs om het landskampioenschap hockey. Na het laatste fluitsignaal in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Bloemendaal rent Van Nierop als een kind zo blij het veld op, elke speler van zijn club omhelzend. „Dit is ongelofelijk”, stamelt hij. „Dit had ik aan het begin van het seizoen echt niet kunnen denken.”

Lang was er niet veel te juichen bij het Utrechtse Kampong, met zo’n 3.000 leden de grootste hockeyvereniging van het land. De ploeg werd in de jaren zeventig en tachtig zes keer landskampioen, maar daarna ging het bergafwaarts. Kampong bungelde onderaan in de hoofdklasse en degradeerde zelfs tweemaal, in 1994 en 2005.

„We hebben de slag gemist”, verklaart mister Kampong Tom van ’t Hek. Volgens de oud-speler én -trainer van de club is er sinds de succesperiode van Kampong veel veranderd in het hockey. „Er is te lang vastgehouden aan oude principes bij Kampong. Het heeft lang geduurd voor de club spelers ging betalen. Na de landstitels dachten mensen bij de club dat jonge, talentvolle spelers automatisch zouden blijven. Maar die spelers kozen vaak voor het geld dat concurrerende hockeyclubs aanboden en dan heb je een probleem.”

Dat de jonge talenten nu vaak wel weer voor Kampong kiezen is te zien in de wedstrijd tegen Bloemendaal. Spelers als Quirijn Caspers, Constantijn Jonker en Daan Dullemeijer begonnen hun loopbaan in de jeugd van Kampong en staan nu in het eerste elftal van de club.

Volgens manager van het eerste elftal Rick Volkers, zelf ook speler in het kampioenselftal van 1985, is de jeugd de basis voor het hernieuwde succes van Kampong. „We proberen spelers echt aan de club te binden”, verklaart Volkers. „Jonge talenten moeten weer voor Kampong kiezen. Natuurlijk spelen geld en ambitie daarbij ook een rol en daarom moet je uitdragen dat je kampioen wilt worden.” Volgens Volkers is Kampong te lang een gezelligheidsvereniging gebleven. „Die vrijblijvendheid moet weg. Als bestuur hebben we uitgesproken dat we voor het kampioenschap willen spelen. Als je vroeger bij Kampong speelde, kon je als het ware gelijk mee met het niveau van het Nederlands elftal. Dat moet terugkomen.”

Het resulteert voorlopig in elk geval in een plaats bij de beste vier ploegen van Nederland. De massaal toegestroomde toeschouwers in Utrecht zien hoe Kampong in de cruciale laatste wedstrijd van het reguliere seizoen veel te sterk is voor naaste concurrent Bloemendaal. De wedstrijd wordt beslist door twee strafcorners van Thijs de Wert, de man die alleen het veld op komt als Kampong de middenlijn is gepasseerd. Als veldspeler komt De Wert tekort, maar als strafcornerspecialist is er geen betere bij Kampong.

De rol van De Wert is volgend jaar waarschijnlijk uitgespeeld omdat het ambitieuze Kampong nog niet is uitgegroeid. Groot talent Robbert Kemperman en de ervaren strafcornerspecialist Roderick Weusthof, beoogd vervanger van De Wert, zijn inmiddels gecontracteerd en daar zal het niet bij blijven. Het zijn volgens voorzitter Martin van Nierop logische aankopen. „We hebben een paar jaar terug met elkaar afgesproken dat we elk jaar minstens twee jeugdspelers willen laten doorstromen naar het eerste. Maar je moet wel ervaren spelers hebben die zulke jongens begeleiden. Een speler als Laurence Docherty, die we vorig jaar hebben vastgelegd, staat aan de basis van het succes van dit team. Aan dat soort jongens kunnen de talenten zich optrekken.”

Toch is niet iedereen even blij met het nieuwe beleid van Kampong. Wim Cornelis, de 74-jarige erevoorzitter van de club, vind het maar niks dat spelers tegenwoordig betaald worden. „Ik vind nog steeds dat het een eer is voor Kampong te kunnen spelen. Dat moet je niet voor het geld willen doen. Maar goed, ik ben ook hopeloos ouderwets.” Het zal de fans in Utrecht allemaal weinig uitmaken. Die zijn blij dat Kampong eindelijk weer op de weg terug is. Terug naar de top, die zo lang uit zicht was verdwenen. Woensdag kan de club een nieuwe stap zetten: dan speelt Kampong in de play-offs tegen landskampioen Amsterdam.

    • Arman Avsaroglu