Sarkozy ‘nooit meer presidentskandidaat’

President Sarkozy nadat hij gisteravond in het UMP-partijcentrum zijn aanhang had toegesproken. Foto Reuters

Nicolas Sarkozy wordt opnieuw een gewone Fransman, zal geen campagne voeren bij de parlementsverkiezingen in juni en zal ook nooit meer meedoen aan presidentsverkiezingen.

Dat zei hij gisteravond kort na zijn nederlaag tegenover ontgoochelde aanhangers in Parijs. Hij riep op om de keuze van de Franse kiezers te respecteren en hij onderstreepte nu het belang van de eenheid .

De nederlaag voor Sarkozy was al ruim een jaar voorspeld in diverse peilingen, maar was uiteindelijk toch kleiner dan werd verwacht. Daardoor werd het geen absolute vernedering voor Sarkozy, al is hij wel de eerste Franse president sinds 1981 die niet verkozen wordt voor een tweede termijn. In dat jaar verloor Valéry Giscard d’Estaing van zijn socialistische uitdager François Mitterrand.

De rechtse UMP moet zich nu snel zien te herstellen om bij de parlementsverkiezingen van juni de schade te beperken. Sommige leden vrezen voor een potentieel verscheurende machtstrijd tussen de huidige partijleider Jean-François Copé en de gematigder premier François Fillon, die beiden hun zinnen hebben gezet op de presidentsverkiezingen van 2017.

Nog voor het eind van de campagne was er al kritiek op de rechtse koers van Sarkozy, die daarmee het Front National achterna zou hollen. Sarkozy zei gisteren alle verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich te nemen. Wat hij nu precies gaat doen is onduidelijk. Misschien wordt hij bedrijfsadvocaat, maar sommigen denken ook aan een internationale rol, in de zakenwereld zoals de Duitser Gerhard Schröder, of als internationaal diplomaat zoals Tony Blair.