Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Poetin neemt zitting in Kremlin na dag van geweld bij protesten

Een demonstrant tegenover het Kremlin houdt zijn bebloede hoofd vast. De politie trad gisteren keihard op tegen betogers. Foto Reuters / Tatyana Makeyeva

Enkele uren nadat botsingen tussen politie en demonstranten de grote verdeeldheid in Rusland symboliseerden, wordt Vladimir Poetin vandaag feestelijk geïnaugureerd voor zijn ambt van zes jaar in het Kremlin.

De voormalige KGB-spion zal zijn eed afleggen voor het oog van bijna tweeduizend gasten in het regeringsgebouw. Het hoofd van de Russische orthodoxe kerk zal Poetin daarna zegenen. Na een korte speech en een inspectie van de presidentiële garde kunnen de gasten zich tegoed doen aan eten en drinken van slechts Russische makelij, zo weet Reuters.

Gisteren duurden protesten tegen de nieuwe president tot in de late uurtjes, ver nadat de demonstraties hadden mogen duren van de politie. De verkiezingen, die Poetin na twee eerdere ambten en een tussenperiode van rechterhand Dmitri Medvedev, aanwezen als winnaar verliepen frauduleus.

Bij de betogingen werden gisteren vierhonderd mensen gearresteerd, waaronder drie oppositieleiders. Zo’n twintigduizend man was op de been in Moskou om het gepolariseerde Rusland smoel te geven.