Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin beëdigd voor derde termijn - roept op tot eenheid

Vladimir Putin walks as he attends the inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow May 7, 2012. Putin was sworn in as Russia's president in a glittering Kremlin ceremony on Monday, starting a six-year term in which he faces growing dissent, economic problems and bitter political rivalries. REUTERS/Vladimir Rodionov/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Vladimir Putin walks as he attends the inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow May 7, 2012. Putin was sworn in as Russia's president in a glittering Kremlin ceremony on Monday, starting a six-year term in which he faces growing dissent, economic problems and bitter political rivalries. REUTERS/Vladimir Rodionov/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Poetin loopt onder luid applaus een zaal in het Kremlin binnen voor zijn beëdiging. Foto Reuters / Vladimir Rodionov

Poetin is vanochtend beëdigd voor een derde termijn als president van Rusland, na vier jaar premier te zijn geweest. De inauguratie volgde op een dag van grote protesten gisteren in Moskou, waar meer dan twintigduizend betogers protesteerden tegen zijn terugkeer in het Kremlin.

Na zijn beëdiging riep Poetin op tot eenheid in Rusland. Hij beloofde de democratie te versterken in zijn nieuwe termijn van zes jaar.

Poetin in een korte toespraak bij zijn inauguratie:

“Ik zal alles doen wat ik kan om het vertrouwen van miljoenen van onze burgers te rechtvaardigen. Ik beschouw het als het doel van mijn hele leven en mijn plicht om mijn vaderland en ons volk te dienen.”

Onze correspondent Michel Krielaars twitterde mee tijdens de ceremonie:

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars De verzamelde maffialeiders van Rusland staan in de zaal. De 3000 rijkste mensen ter wereld.
Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars De eed op de Grondwet wordt afgelegd. Hoe zit het met artikel 31? Vrijheid van Bijeenkomst?
Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Je voelt aan alles wat Poetin zegt dat hij op de harde toer gaat. Agressieve manier van spreken.
Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Het feest kan beginnen: de verdeling van het laatste geld uit het staatsbudget. En dan over twee jaar… de zondvloed.